A minap borzolta fel a kedélyeket az a hír, hogy Magyarország kormánya  visszaállítaná a vármegye rendszert és főispánokat neveznének ki, amivel feltámasztanának egy több mint hetven éve nem használt tisztséget. Márpedig ez csupán kettő a Fidesz és a KDNP képviselőinek az Országház elé benyújtott javaslatai közül. Ezeket a Telex.hu közölte minap és tényleg a vagyonnyilatkozati rendszer átalakításától kezdve a választási eljárásról szóló törvény kiterjesztésén keresztül, az Európai Parlamentnek a jelen formában történő megszüntetéséig számos érdekes javaslatot kifundáltak a hatalmi koalíció képviselői. Ezek közé tartozik az a javaslat is, miszerint felismerhetetlenné tételt kérhetnek mindazok, akiket Orbánnal közös rendezvényen fotóznak le. A tömegrendezvényeken résztvevők ugyanis automatikusan hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk, videofelvételek készüljenek. Egy módosítás értelmében a jövőben ez alól kivétel lesz, ha ott van a magyar miniszterelnök vagy pedig Magyarország köztársasági elnöke, ilyen esetben a többi résztvevő kérheti, hogy őt tegyék felismerhetetlenné, írja a hvg.hu.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényt ebben azzal egészítették ki, hogy a jövőben az, akit Novák Katalinnal vagy Orbán Viktorral egy rendezvényen lefotóztak, az kérheti, hogy töröljék őt vagy tegyék felismerhetetlenné a kép, illetve hangfelvételen.

A paragrafus valójában így szól:

„amennyiben a miniszterelnökről vagy a köztársasági elnökről személyvédelemmel megvalósuló rendezvényen, egyéb eseményen olyan kép-, illetve hangfelvétel készül, amelyen más személy is látható, illetve hallható, akkor az ott jelen lévő kép-, illetve hangfelvétellel érintett más személy tekintetében vélelmezni kell, hogy az érintett hozzájárult a kép-, illetve hangfelvétel készítéséhez és közzétételéhez. Az érintett a tudomásszerzéstől számított 48 órán, de legfeljebb a kép-, illetve hangfelvétel közzétételétől számított 15 napon belül kérheti, hogy a kép-, illetve hangfelvételen őt tegyék felismerhetetlenné.”