A Belgrádi Gazdasági Bíróság elsőfokon teljes mértékben elutasította a Telekom Srbija távközlési vállalatnak az United Media Group, az SBB vállalatokkal, illetve N1 és Nova.rs hírportálok szembeni többmillió dináros keresetét. A gazdasági bíróság döntésével meg lett hiúsítva a Telekom Szerbiának abbéli kísérlete, hogy nyomást gyakoroljon az N1 és Nova.rs független médiumokra. A bíróság egyben elutasította a Telekom azon követelését is, hogy a fentiekben megnevezett független médiumok hagyjanak fel az állam kezében lévő cég tevékenységéről szóló tudósításokkal, hogy a lakosság ezzel is nehezebben férhessen hozzá a közérdekű információkhoz.

A szerbiai távközlési vállalat a bíróságon 80 millió dináros kártérítést követelt azt állítva, hogy az N1 és  Nova.rs hamis információkat terjesztenek és a Telekom Srbija tevékenységéről szóló tudósításaikkal megsértik az újságírói kódexet. Ezzel szemben a Belgrádi Gazdasági Bíróság a Telekom követelését alaptalannak tekintette és elutasította a Telekom azon követelését, hogy állapítsák meg, az állami kézben lévő vállalatukról készített tudósításokkal az alperesek tisztességtelen versenyt indítottak.

A Telekom az egész bírósági eljárás alatt figyelmen kívül vette, hogy egy demokratikus közösségben a médiumok szerepe az, hogy a polgárokat tájékoztassák a közérdekű ügyekről, így az állami tulajdonban lévő vállalatok vitatott tevékenységéről is, amiket a legmagasabb rangú állami tisztségviselők folyamatosan ugyanezek a polgárok számára stratégiai jelentőségűként neveznek meg.  A bíróság első fokon megfelelően reagált a Telekom ezen próbálkozásaira, és arra a következtetésre jutott, hogy az United Group égisze alatt működő társaságok részéről nem áll fenn a tisztességtelen verseny elkövetésének a ténye – tette közzé közleményében az United Media cégcsoport.

Az United Group állításával szemben a Telekom Srbija úgyszintén közleményben küldte el cáfolatát a szerb médiumoknak.

A közleményük szerint egyes médiumokban közzé tett állításokkal ellentétben, az United Mediával szembeni eljárásukat nem veszítették el. Ehelyett a Belgrádi Gazdasági Bíróság mindössze elsőfokon hirdetett ki egy nem jogerős ítéletet, aminek egészen addig nincs semmilyen jogi következménye, amíg az illetékes felsőbb igazságügyi szervek nem dönt a Telekom által benyújtásra kerülő fellebbezés sorsáról, vagyis ezzel teljes mértékben érthető, hogy még nem ért véget a bírósági eljárás.

A Telekom Srbija a közleményében azt is megjegyezte, hogy az elkövetkezőkben minden jogi eszközt bevet az igazságért folyó küzdelemben.

 

l