A tavalyi, 2021. január 6-i capitoliumi zavargásokat vizsgáló képviselőházi bizottság által most nyilvánosságra hozott üzenetváltásokból fény derült arra, hogy a Fox News amerikai tévécsatorna műsorvezetői rendszeresen tanácsokat adtak Donald Trumpnak az elnöksége idején – írja a Washington Post.

A Fox News munkatársai mindezt úgy tették, hogy semmilyen hivatalos tisztséget nem töltöttek be a Fehér Házban.

Mint ahogyan a Washington Post felidézte, Stephanie Grisham, Donald Trump egykori sajtótitkára már korábban is beszélt arról, hogy a Fox News műsorvezetői közvetlen elérhetőséggel rendelkeztek Trumphoz, illetve a Fehér Házhoz – előfordult például olyan is, hogy bekapcsolták őket egy, az Ovális Irodában zajló megbeszélésbe.

Grisham szerint a Trump időnként beszélt arról, hogy a Fox műsorvezetői, Sean Hannity és Jeanine Pirro szerint ezt vagy azt kellene tennie az elnöknek.

Grisham azt is elmesélte, hogy a csatorna műsorvezetőinek beleszólásuk volt személyi kérdésekbe és kommunikációs stratégiákba is. A vizsgálóbizottság nyilvánosságra hozott több üzenetet is azokból a beszélgetésekből, amelyek a Fox News műsorvezetői és Mark Meadows, Trump korábbi kabinetfőnöke között zajlottak.

Ezekből kiderült, hogy a tévéseknek gyakorlatilag nem hivatalos tanácsadói státuszuk volt Trumpnál.

A Capitolium elleni támadások kibontakozásakor pedig Trump korábbi kabinetfőnöke sms-eket kapott a Fox műsorvezetőitől, Laura Ingrahamtől és Brian Kilmeade-től, valamint Sean Hannitytől. Ingraham például a következőt írta:

„Mark, az elnöknek azt kell mondania a Capitoliumban lévő embereknek, hogy menjenek haza. (…) Ez mindannyiunknak fáj. Tönkreteszi az örökségét!”.

Kilmeade pedig sürgette Trump kabinetfőnökét, hogy az elnök „a tévében” hívja vissza a zavargókat.

Ezeken felül még több esetben is felmerült, hogy a foxos műsorvezetők belefolytak Trump ügyeibe. A volt elnök hivatalos tanácsadóinak állítólag nem tetszett, hogy az elnökre nagy hatással vannak a tévések.

A Washington Post által megszólított egyik médiaszakember szerint az üggyel az a fő gond, hogy – bár a nézők nagy része tudta, hogy Trump jó kapcsolatban állt a Foxszal –, közel sem voltak tisztában azzal, hogy mennyire szoros ez valójában.

„Az újságíróknak és a médiának a hatalom nyilvános ellenőrzésére kellene törekednie, nem pedig arra, hogy a hatalmon lévőket magántanácsokkal lássa el. Egy műsorvezetőnek, még ha nem is tekinti magát újságírónak, közölnie kell a nyilvánossággal, ha szerepet játszott valamiben, amit kommentál” – fogalmazott a médiaszakember.

a Capitoliumnál 2021. január 6-án történt zavargásokban az egykori amerikai elnök hívei a média munkatársait is megtámadták.