A Szabad Európa magyar hírportálán megjelent beszámoló szerint cilvil ruhát viselő férfiak az ország fővárosában, Dusaneben állították meg a RFE/Rl helyi szolgálataként működő Radio Ozodi két újságírójának az autóját, majd pedig a járműből kirángatták Mulloradzsab Juszufit és Barot Juszufit, többször megütötték őket, majd elvették a mobiltelefonjukat és más eszközeiket.

A férfiak nem azonosították magukat, és magyarázatot sem adtak a történtekre.

Fél órával később az RFE/RL és az Amerika Hangja (Voice of America – VOA) által közösen működtetett Current Time két munkatársát, Anuservon Orifovot és Naszim Iszamovot is hasonló módon támadták meg, az elkövetők valószínűleg ugyanazok voltak.

A támadásokra azt követően került sor, hogy az újságírók – külön-külön – nemrég interjút készítettek Ulfathonum Mamatsojeva polgárjogi aktivistával.

A nőt a helyi hatóságok azzal gyanúsítják, hogy ő szervezte a május 16-i, erőszakossá fajult demonstrációt Tádzsikisztán Gorno-Badahsán autonóm tartományban.

Jamie Fly, az RFE/RL elnöke elítélte a támadásokat, és felszólította a tádzsik hatóságokat, hogy hagyjanak fel a szabad média elleni kormányzati nyomásgyakorlási kampánnyal.