Elkészült az amerikai külügyminisztérium Magyarországról szóló 2021-es emberi jogi jelentése, amelyet Az 51 oldalas jelentésben, amelyben a bírói függetlenség korlátozásáról, a Pegasus kémbotrányról, az egyetemek és kulturális intézmények magánalapítványokba szervezése és az ellenzéki önkormányzatok kiéheztetéséről szóló gondok mellett szól a magyar média helyzetéről is.

A külügyi dokumentum többek között megállapította, hogy:

„a politikailag ellenőrzött médiaszabályozó hatóság és a médiapiacba való torzító állami beavatkozás együttes hatása aláásta a médiapluralizmust és a véleménynyilvánítás szabadságát”.

A jelentés kifogásolja a közérdekű adatokhoz való hozzáférés akár 90 napos késleltetését lehetővé tevő 2020. májusi kormányrendeletet, amely a COVID–19-járvány okozta vészhelyzetre hivatkozva gátolta a független médiumokat abban, hogy időben tudósítsanak az eseményekről, de a jelentés megemlíti a Médiatanácsnak a kormánykritikus rádióállomásokat büntető rádiófrekvencia-odaítélési gyakorlatát is, név szerint említve a Klubrádió esetét, amelly 2021. február 15-t követőleg elveszítette a frekvenciáját, s emiatt csak az interneten tudja terjeszteni a műsorait a rádió.

A teljes jelentés elolvasásához klikkeljen a képre!

A State Department rámutatott, annak ellenére, hogy a törvény közszolgálati médiaszolgáltatókat a médiatörvény kiegyensúlyozott, pontos, részletes, objektív és felelős hír- és információs szolgáltatások nyújtására kötelezi, ezeket a követelményeket gyakran figyelmen kívül hagyták. Azt is megemlítette a jelentés, hogy a szolgáltatásait ingyenesen nyújtó állami hírügynökség, az MTI elhallgatja az Orbán-kormány számára kedvezőtlen tényeket és véleményeket.

A jelentés egyben a magyar ellenzéki politikusok azon panaszát is rögzítette, hogy hogy ritkán jelenhettek meg a közszolgálati televízióban és rádióban, vagy lényegesen kevesebb időt kaptak álláspontjuk kifejtésére.