Az IPI jelentésében a magyar tőke külföldi médiába történő befektetéséről, valamint Orbán Viktor „illiberális” médiamodelljének elterjedéséről és annak következményeiről esik szó. Mint írták, az Orbán-kormány és a Fidesz 2010 óta az európai „illiberális demokrácia” kiépítésének szinonimájává vált, stratégiájuk központi elem pedig az volt, hogy az állam eszközeit megragadva egy kormánypárti médiabuborékot hozzanak létre. Eközben a független médiát bezárták vagy kormánypárti kezekbe adták.

“A kormány arra törekszik, hogy a fennmaradt kritikus kiadókat a nyilvános vita peremére kényszerítse, megtagadva tőlük az információhoz való hozzáférést, és gyengítsék a gazdasági pozíciójukat”– fogalmazott az IPI.

Ezt a modellt széleskörűen dokumentálta már több sajtószabadságért küzdő szervezet, így például az IPI is a 2019-es sajtószabadság-jelentésében és egy 2021-es tanulmányukban is, amelyben a magyar médiamodell lengyelországi lemásolását vizsgálták.

Az azonban már kevéssé ismert, hogy a Fidesz médiabefolyásolási- és ellenőrzési ambíciói nem állnak meg az országhatároknál – hívja fel a figyelmet az IPI. Az elmúlt években özönleni kezdtek a magyar befektetések a médiába – ahogyan a magyar kisebbségi közösségekhez, úgy a Fidesz ideológiai politikai szövetségeseihez igazodó helyi médiákba. A Nemzeközi Sajtóintézet szerint ez különösen Szlovéniában és Észak-Macedóniában figyelhető ez meg a szervezet szerint.

Az IPI szerint ezek a befektetések komoly kérdéseket vetnek fel, mivel ezeket a médiumokat is a Fidesz politikai agendájának népszerűsítésére hangolhatják. Egyes esetekben már megfigyelhető a magyar, illiberális fideszes médiamodell lemásolása – az IPI példaként említi Szlovéniát, ahol, mint arról a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt, helyi oknyomozó portálok információi szerint legalább 12 millió eurót toltak bele magyar kormányközeli cégek olyan szlovén médiavállalkozásokba, amelyek az SDS nevű jobboldali párt propagandáját csinálják. A TV2 Média Csoport pedig a szlovén Planet TV tulajdonosává vált 2020 októberében.

Az IPI pénteken kiadott, „Magyar tőke a külföldi médiában. Három stratégiamodell a szomszédos országok befolyásolására” nevet viselő jelentése azt vizsgálja, hogy hogyan, hol és milyen célból fattened magyar pénzt a külföldi médiába.

A jelentés a következő három témát járja körül:

2017 óta Fidesz-közeli vállalkozások több médiaterméket is vásároltak Szlovéniában és Észak-Macedóniában. Mialatt a Fidesz politikusai kitartanak amellett, hogy ezek kereskedelmi jellegű invesztíciók, a szóban forgó médiabefektetéseket Janes Janša szlovén SDS-pártjának és a szökésben lévő volt észak-macedón miniszterelnök, Nikola Gruevski VMRO DPMNE nevet viselő pártjának támogatására használták;

A szerbiai, romániai és szlovákiai magyar kisebbségek médiái mind megnövekedett magyar anyagi támogatásban részesültek, mely a Fideszhez való kötődést erősíti;

2019-ben egy új nemzetközi hírügynökség, a V4NA indult el Londonban, amely a Fidesz populista narratíváját igyekszik egy összeurópai médiafelületre kivetíteni.

A beszámolókat az IPI készítette a Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) közreműködésével, beleértve a magyar oknyomozó portált, az Átlátszót és erdélyi párját, az Átlátszó Erdélyt. Szintén részt vett a projektben a Közép-európai Egyetem (Central European University / CEU) Demokrácia Intézetének Média-, Adat- és Társadalomközpontja.

A jelentés az IPI Media Freedom Rapid Response nevű projektjének részeként született, és az Európai Bizottság és a Friedrich Naumann Foundation támogatta.

A teljes, angol nyelvű jelentés ide kattintva olvasható el.

Az IPI jelentésének a vajdasági-, romániai- és szlovákiai magyar médiumokra vontakozó megállapításai az elkövetkező napokban lesz olvasható a Sajtószabadság Alapítvány oldalain.