A szerb újságírónő a mai nap folyamán nyílt kérdést intézett a kollégáihoz, hogy számukra az újságírói küldetésük része-e az öngyilkosságról történő gátlástalan tudósítás?

Az újságírónő a kérdése kapcsán megjegyezte, hogy szándékosan fordult kollégáihoz, akiket szándékosan tegez, mivel rájuk egyfajta széles család tagjaként tekint, akikkel már negyed évszázada osztozik az újságírás keserű kenyerén.

“Mindannyiunk érdekében, akiknek valakije öngyilkosságot követett el és mindannyiunk érdekében, akik ezért kénytelenek vagyunk szembesülni a pszichológiai kihívásokkal, fel kell, hogy hívjam a figyelmedet – a szövegeid megsértenek és megbélyegeznek, a szavaid miatt reviktimizálódnak és retraumatizálódnak az érinettek. A te szövegeid lehetnek a végzetes kiváltói annak, hogy a szenvedő alany kezet emel magára. A te szövegeid, a te címeid, a te fotóid. Az általa tudatosan elmulasztott pillanatok, hogy alapvető emberséget mutass, ha már képtelen vagy, vegy pedig nem kívánod magadat annak a hivatásnak az etikai kódexeihez tartani, amit mindannyian művelünk” – üzente Čurčić és megkérdezte az újságírókat, hogy vajon ugyanolyan módon írna-e a hozzájuk közelállókról, akiket szeretnek és, hogy tudják-e azt, hogy amikor lefestik, hogy valaki miképpen is lett öngyilkos, kockázatos helyzetbe helyezik a szuicid gondolatokkal tépelődőket.

„Mi kell neked, hogy a kolléganőd és szülő, aki megtapasztalta ezt a felfoghatatlan tragédiát, rábeszéljen arra, hogy bíráld felül a cselekedeteidet és mondj NEMET a hiénaújságírásra “- hangsúlyozta ki az újságírón, majd folytatta: „Számodra mennyire „súlyosak” a klikkvadász címek, és vajon annak a médiumnak a megmaradása, aminek dolgozol, kizárólag az ilyen szemtelen tudósításoktól függ? Mennyit kerülnek számodra a szenvedő emberek könnyei és sikolyai? És számodra tényleg nem jelent semmi gondot, hogy cinkosként részt veszel ebben? – hangsúlyozta ki az újságírónő –akinek a lánya néhány évvel ezelőtt tragikus körülmények közepette életét vesztette – arról ahogyan egyes szerb médiumok „tudósítottak” Sanda Rašković Ivić, az ellenzékben lévő Néppárt (Narodna Stranka) alelnöke fiának a tragikus halála kapcsán.