Ez a szám egy harmadával kevesebb a 2020-asnál, viszont Ázsia területen különösen magas a veszteségek száma – tette közzé az Újságírók Nemzetközi Szövetsége (IFJ). A szervezet közleménye szerint amióta évente közlik a meggyilkolt újságírók számát, azóta tavalyi év folyamán öltek meg legkevesebbet. AZ IFJ ezt azzal magyarázza, hogy egyre kevesebb a háborús összetűzéseket a helyszínen követő tudósítók száma, ezzel egyidőben viszont megnövekedtek a bűnüzőcsoporok és drogkartellek általi fenyegetések Mexikó nyomornegyedeitől a görögországi és a hollandiai városokig, ahol egyre több célzott gyilkosságot követnek el.

Területi felosztás tekintetében legtöbb esetet, összesen 20-at Ázsia és a Csendes-óceáni térség területén regisztráltak, ezt követi 10 esettel Amerika, 8-val Afrika és 6-tal Európa, a Közel-Keleten és az arab világban egy újságíró ellen követtek el gyilkosságot.  Az IFJ illetékesei szerint 45 megölt újságíró listájához hozzá kellene tenni annak a két újságíró életének Iránban, , szerencsétlen körülmények közepette történő elvesztését is.

Az IFj felmérése szerint az újságírók ellen a közösségükben történő korrupciós ügyek, bűncselekmények és hatalommal való visszaélések leleplezése miatt követnek el gyilkosságokat, s az újságírószövetség felszólította az illetékeseket, hogy mielőbb hozzák meg az Egyesült Nemzetek Szervezetének az újságírók védelmét biztosító új konvencióját.