Az ügyben Járai Judit, az állami hírvállalat külpolitikai szerkesztőségének vezetője az érintett, aki írt egy hírt az amerikai Gallup által készített közvélemény-kutatásról, s amely egyebek között Joe Biden amerikai elnök népszerűségét is érintette.

csakhogy Járai nem az eredeti felmérést (a  teljes cikkért likk a lenti a képre!) vette alapul, hanem a Daily Mail című bulvárlap a témáról írt, egyébként meglehetősen tendenciózus cikkét fordította le, miközben végig úgy tett, mintha a Gallupot idézné, ráadásul a felmérés eredményeit is torzítva, megmásítva közli. (a Daily Mailban megjelent írás a második képre klikkelve érhető el)

A Gallup közvélemény-kutatásának az eredményei – teljes cikkért klikk a képre (Forrás: news.Gallup,com)

 

AZ MTI által felhasznált írás a közvélemény-kutatás eredményeiről, A teljes írásért klikk a képre (Forrás: dailymail.co.uk)l)

 

Az MTI hírének címe azt állítja, hogy Kamala Harris alelnök népszerűbb, mint Joe Biden elnök – miközben a Gallup a felmérésben felhívta a figyelmet arra, hogy hibahatáron van kettejük között a különbség.

Az MTI Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi tanácsadójának elutasítottsága kapcsán úgy fogalmazott, az 47 százalékos, miközben a Gallup szerint az 53 százalékos támogatottsága éppen a járványkezelés sikerének tudható be.

Az MTI-től az elmúlt időszakban távozó munkatársak arról beszéltek, Járai Judit kifejezetten szélsőjobboldali irányba próbálta tolni a külpolitikai szerkesztőség tartalmait. Már korábban is voltak utasítások arra vonatkozóan, hogy lehetőség szerint mellőzni kell bizonyos jogvédő szervezeteket mint például az Amnesty International vagy a Human Rights Watch (HRW) – eközben a Breitbart nevű, szélsőjobbos lap cikkeit kellett feldolgozni, és letiltották a „szélsőjobb” jelző használatát is. A volt munkatársak szerint a „trumpista” politikai vonal egyre nagyobb hangsúlyt kapott az állami hírügynökségnél.

Az MTI az állami Duna Médiaszolgáltató (közmédia) szervezeti egységeként működik.