Vasárnap késő estig már mintegy 1,9 millióan írták alá azt a petíciót, amely arra kéri Andrzej Duda lengyel elnököt, hogy ne írja alá a „Lex TVN” néven elhíresült médiaszabályozást, amelynek értelmében a legalább fele arányban az Európai Gazdasági Térségen kívüli tulajdonú médiacégek nem kaphatnának működési engedélyt Lengyelországban, ezzel jogilag lényegében ellehetetlenítve az amerikai Discovery tualjdonában lévő kormánykritikus TVN24 hírcsatorna működését.

Az ügy, mint ahogyan a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt róla, július óta húzódik, a törvénytervezetet kritikusai kezdetektől fogva a TVN24 ellehetetlenítésének szándékaként értékelték.

Néhány hétre rá fel is függesztették a TVN24 működési engedélyét, majd augusztusban összeomlott a lengyel kormánykoalíció, amikor is menesztették posztjáról Jarosław Gowin kormányfőhelyettest, a Porozumienie (Egyetértés) párt elnökét, aki a „Lex TVN” ügyében nem támogatta a Morawiecki-kormányt. Eztán szeptemberben – miután a szejm megszavazta, a szenátus azonban elutasította a javaslatot – mégiscsak meghosszabbították a hírcsatorna akkor lejáró engedélyét, az ennek ellenére most pénteken véglegesen elfogadott jogszabály azonban új fordulatot hozhat a kérdésben.

A törvény elfogadása nyomán számos lengyel városban tüntetéseket tartottak, illetve tartanak a TVN védelmében. A TVN24-et naponta mintegy négy és fél millióan nézik, a cég csaknem ezer embert alkalmaz.