Mina Delićet, a Sajtószabadság Alapítvány médiacsaládjába tartozó Slobodna reč fiatal zentai újságírónőjét, fotóst és környezetvédelmi aktivistát a rendőrség feljelentette a múlt szombaton Zentán megrendezett környezetvédelmi tiltakozás megszervezésé miatt, amikor is mintegy 30 tiltakozó délután két órakor a zentai hídon egy órára lezárta a forgalmat.

Mina a Danas belgrádi napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy ilyen különleges feljelentést rajta kívül, mindössze csupán egy, hozzá hasonlóan úgyszintén egy kis közegben élő nő kapott.

Delić szerint az egyik oka a feljelentésének az, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalon tagja egy kis létszámú környezetvédelmi csoportosulásnak, amit másfél évvel ezelőtt alapítottak meg, a Zenta várossal szemben elhelyezkedő ártéri erdő kivágásával szembeni tiltakozásul.

– Minden jel szerint néhányan megharagudtak rám – nyilatkozta és azt is hozzáfűzte, hogy néhány, az országszerte zajló tiltakozásokon résztvevő személy úttesten való engedély nélküli tartózkodás vádjával kihágási feljelentéseket kaptak, amiért 5000 dináros pénzbüntetést kell kifizetniük, de amennyiben a büntetést nyolc napon belül kifizetik,, akkor ezt 2500 dinárra csökkentik le, vagy pedig bírósági döntést kérelmeznek, viszont senkist sem terhelnek a közterületen történő gyülekezésről szóló törvény 22. szakaszának az első pontját t idézve azzal, hogy szervezője a tiltakozásoknak.

E törvény szerint ugyanis a magánszemélyre 100–150 ezer dináros pénzbüntetés róható ki, amennyiben szervezője a közterületen történő gyülekezésnek, vagy pedig szervezőként gyülekezést szervez olyan helyen, ahol ez nem engedélyezett, a gyülekezést nem jelenti be az illetékes szervnek, vagy pedig gyülekezést szervez, vagy próbál megszervezni az ezt tiltó végzéssel szemben.

Mina Delić szerint, hogy ez idáig nem történt meg, hogy az összejövetel összes résztvevőjével szemben feljelentést tesznek, neki viszont a rendőrséggel történő beszélgetés során elmondták, hogy a jövő hét folyamán mindenkinek elküldik a kihágási feljelentéseket.

Mina szerint az egésszel durván megsértették az polgároknak a békés gyülekezéshez való jogát, illetve ez a lakosság megfélemlítésének és megbüntetésének egy formája, különösen a kisebb közegekben.