Az európai parlamenti képviselők azt kifogásolják, hogy Janez Janša kormánya megpróbálta visszatartani az állami hírügynökség, az STA finanszírozását.

Az EP-képviselők 356-284 arányban támogatták ljubljanai kormányt az egyebek mellett az    államilag finanszírozott média munkájába történő beavatkozásáért elítélő határozatot számolt be a The Guardian nyomán az Euronews.

Az állásfoglalás ugyan nem nevezi meg Janez Janša szlovén miniszterelnököt, de egyértelműen ellene irányul az egész, miután többször is „presstituáltaknak” nevezte a sajtó munkatársait, támadta az oknyomozó riportereket, és összeesküvés-elméleteket is terjesztett.

Mint arról a Sajtószabadság Alapítvány is korábban beszámolt, a kormány sokáig visszatartotta a szlovén állami hírügynökség, az STA 2021-es, törvényileg előírt állami, és csak novemberben sikerült megállapodni a pénzelésről, miután a szlovén legfelsőbb bíróság kimondta, hogy nem zárható el az állami hírvállalat finanszírozása.

Az Európai Parlament szerint azonban még így is legalább 507 ezer eurós állami támogatással tartozik a szlovén költségvetés a hírügynökségnek.

„Az Orbán-kormány mintájára Janša a közpénzből finanszírozott média függetlenségének korlátozására törekedett” – fogalmazott az ügyben a The Guardian.

A szlovén kormányfő korábban „nemzeti szégyennek” is nevezte a STA-t, és a főigazgatóját is megpróbálta eltávolítani.