A Facebook tulajdonosa, a Meta szerint a belarusz KGB több tucat hamis, magukat újságírónak és aktivistának kiadó közösségi média profilt hozott létre, az általuk közzétett bejegyzésekkel pedig a Fehéroroszország és Lengyelország határán kialakult migránsválság felkavarására törekedtek – közölte a Reuters.

A Meta jelentése szerint 41 Facebook-fiókot, 5 Facebook-csoportot és 4 Instagram-fiókot távolítottak el, mert megsértették a platformok „koordinált, nem hiteles viselkedésére” vonatkozó szabályait.

Az álprofilokat arra használták, hogy a lengyel hatóságok viselkedését kritizálják, beleértve olyan állítások terjesztését is, mint például, hogy a lengyel határőrök erőszakot és megfélemlítést alkalmaztak a menekültekkel szemben.

A jelentés szerint “ezek a fiktív személyek lengyel, angol és kurd nyelven bírálták Lengyelországot, valamint képeket és videókat posztoltak arról, ahogyan a lengyel hatóságok – állítólag – megsértették a migránsok jogait, továbbá összehasonlították Lengyelország migránsokkal szembeni bánásmódját más országokéval”.

Bár a profilok mögött álló személyek próbálták eltitkolni kilétüket és koordinációjukat, a Facebook, illetve a Meta vizsgálódása során a belarusz KGB-hez köthető kapcsolatokat talált.