Radislava Dada Vujasinovićot, a „Duga” magazin újságíróját 30 évvel ezelőtt találták holtan az újbelgrádi lakásában és azóta sem lehet tudni, hogy gyilkosság, öngyilkosság vagy pedig baleset következtében vesztette az életét.

A kezdetekben a hivatalos verzió szerint az újságíró öngyilkosságot követett el, később viszont ezt a történések e verzióját megkérdőjelezték és az eset a mai napig megoldatlan.

A Beta Hírügynökség szerint 30 évvel később azt sem tudni, hogy mi történt az újságírónő híres zöld mappájával, ugyanis az újságírónő halálát követően eltűnt a lakásából.

Az elsődleges nyomozás után a hatóságok azt állították, hogy az újságíró vadászpuskával végzett magával, azonban a későbbiekben a holland kriminalisztikai intézet arra a következtetésre jutott, hogy az újságírónő halálát gyilkosság, öngyilkosság vagy pedig baleset is okozhatta.

Az újságírónő halálát kivizsgáló nyomozás dokumentációját az újságírógyilkosságokat kivizsgáló bizottság javaslatára nyolc évvel ezelőtt nyújtották be a hágai intézethez, hogy ennek szakértői vizsgálják felül a korábban egymásnak ellentmondó megállapításokat.

Akkoriban az újságírónő édesapja szerint a hágai szakértők jelentése szerint a legfontosabb bizonyítékokat megsemmisítették (az újságírónő ruháit), néhányat pedig elrejtettek.

A szerb újságírónő amellett, hogy az egykori jugoszláv térségben zajló háborúk harctereiről tudósított, rendszeresen írt a korrupciós témákról és a szervezett bűnözésről is.  A harcterekről készített tudósításiért a Szerbiai Újságírók Egyesülete Svetozar Marković – díjjal tüntette ki.

Az újságírónő halálának 28. évfordulója alkalmából oldalunkon megjelent írás szerint A Dada által feltárt, novi pazari rendőrök illegális fegyverkereskedelme mellett az ellene elkövetett gyilkosság motívuma az egykori álkatonai alakulat- parancsnokkal Željko Ražnatović Arkannal, közvetlenül az a halála előtt készített interjú is lehetett.