A Novi Treći put civil szervezet által Egy Bosznia és Hercegovinában, Montenegróban és Szerbiában, a Facebook oldalakon megjelenő tudósításokat elemző felmérés szerint a legbefolyásosabb szerbiai honlapok a koronavírus elleni védőoltások felvétele kapcsán az idei év első felében vagy kifejezetten negatív, vagy pedig kifejezetten pozitív hangnemben írtak, miközben ezek a megjelenések észrevehetően pozitív hangnemben beszéltek Oroszországról, negatívan pedig a nyugati országokról.

A „Mit gondol Szerbia?” elnevezésű program keretében a szervezet aktivistái húsz mainstream és 4 nem konvencionális Fb oldalt vettek alapul s az ezeken közzétett védőoltással, illetve oltakozással kapcsolatos bejegyzésekre érkezett reakciók számát figyelték.

A felmérésből kiderült, hogy egyrészt a legtöbb pozitív (a bejegyzések 33, 6 százaléka), másrészt viszont a legtöbb negatív hangnemű bejegyzés (ezeknek 4, 9 százaléka) is Szerbiából származott.

A védőoltásokról pozitív hangnemben legtöbbet a szerbiai Kurir bulvárlap írt (47 százaléka az oldalán található bejegyzéseknek), a negatív hangnemben íródott bejegyzések közül legtöbbet a boszniai Logično (28%), illetve a szerbiai „„VAKCINE – zašto im kažemo NE? “(90%) nem konvencionális Fb oldalon találták.

A civil szervezet aktivistái a pandémiát illetőleg a tudósításokban a nagyhatalmak (Kína, Oroszország, Nyugat (USA, EU, Egyesült Királyság)) iránt használt hangnem alapján is készítettek egy felmérést, s feltűnő, hogy a 22 megfigyelt szerbiai honlap közül 16-ban egyetlen negatív hangnemű írás sem jelent meg.

Kínával kapcsolatban a Srbija Danas (3, 9%), a montenegrói Borba.me (2,2%) és a boszniai Bljesak.info (2,7%) közölt legtöbb pozitív hangnemű cikket, míg a boszniai Glas Amerike – Studio Washington a legtöbb negatív hangnemű írást publikálta (2, 8%). Montenegróban a Glas Amerike – Otvoreno Studio (2,4%), Szerbiában pedig a már fentiekben megemlített „VAKCINE – zašto im kažemo NE? Nem konvencionális oldal viszonyult legnegatívabban a kínaiakhoz (1, 3%)

Forrás: Cenzolovka.rs

Oroszországról a pandémiával kapcsolatban legtöbb pozitív hangnemű írást Szerbiában a Večernje Novosti (6,8%), Montenegróban a Српске новине ЦГ (3, 7%) és a boszniai ИСКРА (5,3%). Oroszországról negatív hangnemben legtöbbet a boszniai Glas Amerike – Studio Washington (2,8%), a montenegrói M.News World – Объективные Новости (1,1%) és a szerbiai Politika (0,4%) tudósított legtöbbet.

A nyugati világ országait pozitív hangnemben legtöbb cikkben a szerbiai Danas (1,1%), a montenegrói RTCG Portal (3.9%), illetve boszniai Klix.ba (6,2%) tüntette fel. Velük szemben a boszniai Logično Fb oldal ütött meg leginkább nyugatellenes attitűdöt (22%), ezt követi a montenegrói Borba.me (3, 3%), majd pedig a szerbiai Pravo na izbor (5,5%)

A felmérés készítői szerint senkit se tévesszenek meg az alacsony arányok, mivel mindegyik 50. bejegyzésnek van tisztán észrevehető hangulata, s amennyiben tisztában vagyunk azzal, hogy aa felmérés szerzői átlagban 129 bejegyzést vettek figyelembe, egy 3 százalékos arány egy konkrét példaként azt jelenti, hogy egy nap alatt 4-szer vettek észre meghatározott narratívát, s ezért ez teret biztosít arra, hogy sok ember legyen kitéve ennek a magyarázatnak.

Általában egy befolyásos médium bejegyzéseinek 0,75 – 1, 25 százalékában észrevett narratívák elegendőek ahhoz, hogy befolyásolják a nyilvánosságot. A felmérés során a védőoltások mellett, vagy pedig ezek ellen kiálló bejegyzések alá biggyesztett lájkok számának az eltérése is megfigyelhető és a negatív hangnemben íródott bejegyzések átlagosan 85, míg a pozitív hangneműek 49 lájkot gyűjtöttek be.