A Nyomozó Bizottság közlése szerint egy házkutatást követően a BelaPAN független hírügynökség munkatársai közül Irina Levsina főszerkesztőt, Dmitrij Novozsila volt igazgatót és Kacjarina Bojeva könyvelőt a közrendet durván sértő cselekmények előkészítésének, illetve szervezésének gyanújával őrizetbe vették. A tájékoztatás szerint halaszthatatlan nyomozati tevékenységet végeznek a részvételükkel.

A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet és a Naviny.by arról számoltak be, hogy Levsinát, Novozslát, Bojevát és Aljakszandr Zajcev helyettes főszerkesztőt, Irina Turcsina meg Zahar Scserbakov újságírókat kihallgatták. Zajcevet, Turcsinát és Scserbakovot időközben elengedték.

A fehérorosz hatóságok Alexander Lukashenko elnök tavalyi újraválasztása óta elnyomó kampányt folytatnak a nem állami médiával, valamint az emberi jogokkal foglalkozó csoportokkal szemben. Az újságírószövetség szerint legalább 30 fehérorosz újságíró van börtönben, és a rendőrség legalább 50 különböző nyomozást folytat a média tagjai ellen.