Az ország húsz tartományban összesen 153 médiaorgánum fejezte be tevékenységét azóta, hogy a tálibok augusztus közepén átvették az irányítást az országban – számolt be a Magyar Narancs internetes kiadása a Tolo News afgán hírcsatorna nyomán. A televízió a szabad sajtót támogató szervezetek hétfői közlésére hivatkozik.

A szervezetek szerint a bezárt médiaorgánumok között egyaránt vannak rádióadók, tévécsatornák és sajtótermékek; megszűnésük hátterében gazdasági, illetve politikai okok állnak. Amennyiben nem sikerül megoldani a pénzügyi válságot, és nem enyhítenek a médiára vonatkozó korlátozásokon, további médiumok megszűnése várható.

Maszrúr Lutfi, az Afganisztáni Nemzeti Újságíró Unió képviselője felszólította a nemzetközi szervezeteket: tegyenek lépéseket azért, hogy ne folytatódhasson ez a trend. Lutfi szerint ellenkező esetben hamarosan vége lehet a sajtószabadságnak és más emberi és polgári szabadságjogoknak. Az Afganisztáni Újságíró Szövetség helyettes vezetője, Hudzsatulla Mudzsadadi is hasonlóan vélekedik.

A megszűnt orgánumok között van a Milma online rádió is, melyet még 2011-ben hoztak létre és politikai, kulturális, gazdasági és sporteseményekkel foglalkozott. Főszerkesztője, Jakob Hán Manzúr gazdasági problémákkal és a nem megfelelő munkakörnyezettel indokolta a bezárást, melynek következtében a rádió 35 munkatársa veszítette el munkáját.