Az United Media cégcsoporthoz tartozó hírtelevízió munkatársai hiába küldték el időben az Elnökségnek az akkreditációs kérelmüket, arra semmilyen választ nem kaptak – nyilatkozta Slobodan Georgiev, a hírtévé főszerkesztője a belgrádi Danas napilapnak, majd pedig hozzáfűzte, hogy munkatársaik ezért a termen kívül ragadtak.

Forrás: N1
Foto: Dinić/Nova S

Vele szemben Suzana Vasiljević, Szerbia köztársasági elnökének a médiaügyekért felelős tanácsadója az United Mediának címzett levelében azt állítja, hogy a járványügyi helyzet miatt korlátozták a jelenlévő újságírók számát, s azt is, hozzáfűzte, hogy emiatt egyedül Georgiev tiltakozott.

–A Pregled dana műsorunk munkatársai nevében elküldük az akkreditációs kérelmünket, amire semmilyen választ sem kaptunk. Suzana Vasiljević egy magánlevélben kijelentette, hogy az United Media egy operatőrt és egy újságírót küldhet, „mivel számára ennél a cégnél dolgozók mind egyformák”. Ekkor azt mondtam neki, hogy mi nem az N1 vagyunk, de nem értem el vele semmit, s munkatársaink ezért nem lehettek ott a sajtótájékoztatón – magyarázta Georgiev és azt is elmondta, hogy tegnap Vasiljevićet megkérte, hogy küldjön egy hivatalos elektronikus levelet, de erre ő azt válaszolta, hogy „most erre nincs ideje’.

–Vagyis lényegében kérdezni sem lehet és az eseményen sem bírunk ott lenni – jegyezte meg tömören Georgiev.

A köztársasági elnök tanácsadója ugyanakkor azzal vádolta meg a NewsMax főszerkesztőjét, hogy nem jól végezte a munkáját, mert az N1 programigazgatójával kellett volna megegyeznie, hogy kettejük közül ki küld újságírókat a sajtótájékoztatóra, s egyben hozzáfűzte, hogy a jelenlévők létszáma korlátozva volt, mivel a német fél a járványügyi intézkedések szigorú betartatását és egymástól másfélméteres távolság betartatását kérte.

Suzana Vasiljević (Photo: Luka Stanzl/PIXSELL Forrás: N1 info

–A sajtótájékoztatót ezért a legnagyobb terembe helyeztük át és az egyezség az volt, hogy csak 23 csoport léphet be ide is, amiről szeptember 8-án az összes médiumot értesítettük, mindazoknak pedig, akiknek több médiumuk van, üzenetet küldtünk, hogy a médiacsoport csak egy újságírót és egy operatőrt küldhet. Így a Tanjug hírügynökség és a Tanjug TV és a K1, vagy a Prva, a TVB92 és a B92 hírportál is ugyanennyi munkatársat akkreditálhatott. Ugyanezt az üzenetet az N1 illetékeseinek is elküldtük – nyilatkozta Vasiljević.

A fentiekben megemlített sajtótájékoztatón egyébként csak a Szerb Rádió és Televízió, illetve a Tanjug tehetett fel kérdéseket a német kancellárnak, illetve Vučićnak. Arra a kérdésre, hogy miért pont a Tanjugot választották –tekintettel arra, hogy egy magánkézben lévő médiumról van szó, az N1-et viszont nem engedték kérdezni–Suzana Vasiljević azt válaszolta, hogy „mert csak a Tanjug jelezte, hogy kérdezni akar”.