Az összes szerb kormánypárti bulvárlap megjelentette azt fotót, amelyen Dragan Đilas, a Szabadság és Igazság Párt (Stranka Slobode i Pravde – SSP) vezetője és Adrija Obućinа, а Newsmax Adria újságírónője látható, ahogyan együtt vannak az egyik vračari kávézóba, s amit a bulvárlapok a következő a szöveggel mellékeltek: „éjszakai értekezleten”.

A fényképet az Informer, a Kurir, a Republia.rs, az Objektiv.rs és a többi bulvárlap, illetve hírportál is lehozta, sőt a saját oldalán az országos frekvenciával rendelkező B92 internetes oldala is lehozta egy olyan szöveg kíséretében, hogy „Đilas több alkalommal is letagadta az N1 televízióval való kapcsolatát, és kijelentette, hogy nincs ráhatással a megnevezett médium szerkesztési politikájára”.

–No, de kik is követik és fotózzák le titokban a független újságírókat és az ellenzéki vezetőket? – tette fel a kérdést Jelena Diković a belgrádi Danas napilapban megjelent írásában.

Emlékeztetőül, az Informer szerb bulvárlap annak idején egyik megjelentetett írásában részletes leírta, hogy a KRIK Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat munkatársai mi után is nyomoznak, sőt még az írás munkacímét is közzétették, márpedig erről a történeten dolgozó újságírókon kívül senki nem tudott. Ezenkívül részletes információk jelentek meg a Stevan Dojčinović, a KRIK főszerkesztőjének az életéről, sőt a munkatársaival folytatott telefonos kommunikációjának az átiratát is közzétették. Éppen akkor, amikor a KRIK Aleksandar Vučić, akkori szerb miniszterelnök és családjának az anyagi helyzetéről szóló íráson dolgozott. A KRIK mellett az összes professzionális munkát végző médium a szerb kormány és a hozzá hűséges bulvárlapok célkeresztjében van. Slobodan Georgiev, a Newsmax Adria főszerkesztője szerint Đilast és Obućinát bárki lefényképezhette a kávézóban, de nagy valószínűséggel valaki az őket titokban követő személyek közül készítette a fotót.

Forrás: N1
Foto: Dinić/Nova S

–Már korábban megtapasztalhattuk, hogy egy Danilo Vučićról készült fénykép miatt rátámadtak a KRIK újságírónőjére, s mivel szóltak nekünk, hogy valaki követi Danilót, ilyen alapon minket is követ valaki. Đilas nem ünnepelni volt Jelenával,  s ezért Vulin belügyminiszter úrnak meg kellene magyaráznia, hogy kik is követik az újságírókat, illetve azt, hogy a kollégák hol találkoznak egymással, s mi is ebben a baj? – mutatott rá Georgiev.

Borivoje Borović ügyvéd a Danasnak nyilatkozva kihangsúlyozta, arra törekednek, hogy lejárassák a szabad médiumokat, s mindezt  szerb hatalom legfelsőbb fokáról teszik. Ezért a felügyeletük alatt nem álló médiumokat „mágnások által irányított sajtószerveknek nevezik, akik Szerbia érdekeivel szemben dolgoznak”

Forrás : N1.info

Borović szerint a titkosszolgálatok egyedüli feladata az, hogy kövessék a szabad médiumokat, a kritikusan gondolkozó személyeket és az ellenzékeiket, amit persze törvénytelenül tesznek.

Nedim Sejdimović újságíró éveken keresztül kénytelen elviselni a rezsimpárti bulvárlapok támadásait, s szerinte ezek a médiumok „a hatalmon lévő párt rákos közlönyei”, amelyeknek nem sok köze van az újságíráshoz, különösen az etikus újságíráshoz.

Forrás: N1.info

–Gyakran szégyellve nevezem magamat újságírónak, tekintettel arra, hogy ebben az államban kik is tekintik magukat ezeknek. Olyan emberek ezek, akik nemcsak a saját hivatásukat adták el, hanem a becsületüket és a méltóságukat is – jegyezte meg Sejdinović, aki szerint Vučić és a Szerb Haladó Párt a végsőkig kriminalizálja a titkos szolgálatokat, amelyeknek a feladata az, hogy a háttérben biztosítsák a haladóknak a hatalmon maradását, ezért pedig becsületesen megjutalmazzák ezeket.

– A politikai ellenfelek szembeni küzdelemben használják ki őket, s könnyen előfordulhat, hogy a titkos fotók készítése a legkevésbé rossz, amit elkövetnek. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a modern lehallgatási és felügyeleti eszközökkel rendelkező magánvállalatok szolgáltatásait is ugyanerre a célra veszik igénybe – véli Sejdinović.

Saša Janković, egykori köztársasági ombudsman szerint alapos a gyanú, hogy amikor a rendőrség szerepét ellenőrizték a Savamala ügyben, őt is lehallgatták. Janković még 2017-ben a Szabad Polgárok Mozgalmának az elnökeként utalt arra, hogy követik. Janković ekkor a Twitter profilján tette közzé egy férfi fotóját s ezt írta le mellette : „Indulok. Most küldi az üzenetet: gyalog távozik a kávézóból. Visszamentem, lefotóztam és ezt mondtam neki : Fizetek neked egy italt, de ez az  ital kerül majd neked a legtöbbe”

Forrás: Insajder.net

Bojan Pajtić, az Újvidéki Egyetem professzora 2015-ben a Demokrata Párt, de egyben a Vajdaság kormánya elnökeként is a szélerőmű-parkok körüli botrányok középpontjába került. Pajtić ekkor egy sajtótájékoztatón tette fel a kérdést az állami szerveknek, hogy milyen alapon hallgatják le Vajdaság kormányfőjét és a legnagyobb ellenzéki párt elnökét.

Forrás: Kurir.info

Pajtić ekkor megerősítette, hogy a közte és Lidija Udovički. A Continental Wind Partners elnevezésű cég területi képviselője között lezajlott telefonbeszélgetéseknek a Telepromter által megjelentetett átirata autentikus. Ebben az átiratban Udovički arról panaszkodott Pajtićnak, hogy Nikola Petrović az Elektomreže Srbija közvállalat akkori igazgatója 2 millió eurót követel azért, hogy a szélerőmű-parkot csatlakoztassák az ország elektromoshálózatához.

 

Az újságírókat érő támadások és fenyegetések

-Jelena Zorićot, az N1 egykori tudósítóját a „Jovanjica ügy” kapcsán készített tudósításai miatt fenyegették meg Belgrádban a Különleges Bíróság épülete előtt.

–Žaklina Tatalovićot, az N1 újságírónőjét Instagram üzenetben fenyegették meg azzal, hogy megverik.

-Brankica Stanković, Insajder szerzője és szerkesztője 2009 óta rendőri védelem alatt él.

–Maja Živanovićot, a Voice hírportál újságírónőjét két férfi várta a lakóépülete előtt és egészen a munkahelyéig követték.

–Dragana Pećonak, a KRIK újságírónőjének feltörték a lakását, Milici Vojinovićnak a családi házát. Bojana Pavlovićnak egy ismeretlen férfi elvette a mobilját, miután lefotózta Vučić eln0k fiát, aki éppen Aleksandar Vidojević, egy közismert focihuligán társaságában tartózkodott.

–Jovana Gligorijević, а Vreme újságírónője közösségi oldalakon keresztül kapott halálos fenyegetéseket.

–Dejan Kožul több fenyegetést is kapott, miután megjelentette a háborús bűnös Ratko Mladić, Pavle metropolita és Amfilohije montenegrói-tengerparti metropolita lemeszelt falfestményét ábrázoló fotókat, amihez hozzáírták, hogy „gej je OK“

–Nedim Sejdinović és Dinko Gruhonjić újságírók az álláspontjaik miatt folyamatosan ki vannak téve a támadásoknak.

–Jelenu Dikovićot, a Danas újságíróját egy ismeretlen férfi félemlítette meg a Különleges Bíróság épülete előtt, s azóta egy háborús bűnök elkövetéséért elitélt illető is megfenyegette. Álláspontjai miatt állandóan ki van téve a támadásoknak Snežana Čongradin, a Danas újságírója is, Mirjana Stankovićot pedig Žarko Kosović, a Bora Kečić Teherszálítási Vállalat tulajdonosa zaklatta telefonon keresztül, miután a Danasban megjelent az újságírónő illegális teherszállítást leleplező riportja.

–A Pravoszláv Vallási Egyetemen történt nemi erőszaklásokat leleplező írása miatt Vojislav Milovančević, a Nova.rs újságírója kapott sértő és fenyegető üzeneteket a Twitteren keresztül, amelyek közül néhányban közvetlenül a biztonságát és életét Is veszélyeztették.  Milovančevićet a tavalyi tüntetések során is megtámadták és megsebesítették a fején.

-Novi Pazaron az Altun dzsámia előtt megfélemlítették Salahudin Fetićet, a Sandžak Televízió igazgatóját és Muamer Zukorlić pártlistájának az aktivistáját.

– Nikola Stevanovićot, a Bujanovačke hírportál újságírója megfenyegették munkájának a végzése közben, amikor is a város főterén lévő kávézókról készített fényképeket.

–Milan Jovanvićnak, a grockai Žig hírportál újságírójának a házát felgyújtották, mivel a grockai község akkori polgármesterének az üzelmeiről jelentetett meg írásokat.