Az európai uniós jogszabályok értelmében nem kell beszüntetnie az amerikai Discovery Networks tulajdonában lévő, de hivatalosan az amszterdami Schiphol repülőtéren bejegyzett csatorna, a TVN24 sugárzását Lengyelországban, ha az illetékes szervek szeptember 26-án nem hosszabbítják meg az engedélyét – számolt be a Szabad Európa.

Ahogyan arról a múlt héten a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt róla, a varsói parlament alsóháza augusztus 11-én, hosszas parlamenti vita után fogadta el a vitatott törvénymódosítást, amely szerint az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett cégek csak akkor kaphatnak médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha nem függenek az EGT-n kívüli jogi személytől.

„Kérelmeztük és meg is kaptuk a holland működési engedélyt. Amennyiben a lengyel országos rádió- és televíziótanács nem hosszabbítja meg a TVN24 engedélyét, a holland licensz birtokában folytathatjuk a működést a lengyel és az EU-s szabályok alapján. Ez az engedély azonban nem oldja meg az új törvénnyel előálló helyzetet. A TVN és a lengyelországi sajtószabadság még mindig veszélyben van. A demokrácia a jogállamiságon és a szabad médián alapszik, továbbra is erősen védeni fogjuk a TVN szerepét az ország vezető független hírcsatornájaként.” – mondta Kasia Kieli, a Discovery regionális vezetője.

A TVN24 működését ellehetetlenítő törvény ellen Lengyelország több pontján is tüntettek, de az Európai Bizottság alelnöke is sürgette egy EU-s, médiaszabadságot biztosító törvény létrehozását. A lengyel médiatörvény ellen az amerikai külügyminiszter is felszólalt.