A megjelölt nyomtatott és elektronikus sajtótermékek között van a Szerb Rádió és Televízió (RTS), a Tanjug, a Politika, a Kurir, az Informer, a Srpski Telegraf, a Pink, a B92, a TV Prva és a TV Happy.

A Twitter még egy évvel ezelőtt, 2020 augusztusában jelentette be, hogy az állam által ellenőrzött médiumokkal szemben bevezeti ezt a megjelölést.

A Twitter szabályzata szerint ezek azok a médiumok, amelyeknek szerkesztési politikáját az állam ellenőrzi anyagi eszközökön, közvetlen vagy közvetett politikai nyomásgyakorlással, vagy pedig az előállitás, illetve a terjesztés ellenőrzésével.

“Az állammal kapcsolatban lévő médiumok, ellentétben a függetlenekkel híreiket gyakran politikai álláspontok terjesztésére használják fel, ezért hisszük, hogy a polgároknak tisztában kell lenniük amennyiben egy médium fiókja közvetve, vagy pedig közvetlenül kapcsolatban van az állammal” – áll a Twitter közleményében.

Radmilo Marković a BIRN újságírója a Cenzolovkának nyilatkozva elmondta, hogy ez a megjelölés semmiben sem fog változtatni a „megbélyegzettek” szerkesztési politikáján, mert ez semmiben sem csökkenti a bevételeiket, illetve a kiváltságos helyzetüket, ugyanakkor a megjelölt médiumok között nincs ott a Večernje novosti, az Alo, vagy pedi gaz Objektiv, s még sok más kisebb médium.

A Twitter a megnevezett sajtótermékek főszerkesztőinek és nevesebb újságíróinak a profiljait is megjelölték.

Ezt a gyakorlatot Szerbia mellett kínai, francia, orosz, brit, egyesült – államokbeli, kanadai, német, olasz, japán, kubai, ecuadori, egyiptomi, hondurasi, indonéz, iráni, szaúd-arábiai, spanyol, thaiföldi, török, egyesült arab emirátusi kormányközeli sajtótermékekkel szemben is alkalmazzák, de a Twitter illetékesei szerint bővülni fog az országok listája.

Az állammal együttműködő médium megjelöléssel olyan médiumokat is elláttak ,mint példának okán az orosz Sputnyik, a RIA Novosti, az iráni IRNA hírügynökség, vagy pedig a kínai CCTV.