A Szerb Rádió és Televízió (RTS) hétfőn Nora Gjakova koszovói dzsúdós döntő küzdelme előtt megszakította a Tokióban zajló Nyári Olimpiai Játékok élő közvetítését.  Olivera Kovačević, az RTS szórakoztató műsorainak fő- és felelős szerkesztője, a Szabad Európa Rádiónak adott válaszában azzal indokolta az adásszünetet, miszerint a közszolgálati televízió újságíróinak a többségét 14 napos karanténba zárták

–A naponta sugárzott Olimpiai délután című műsorunkban beszámolunk a szerzett aranyérmekről, igy arról is, amit az önkényesen függetlenségét kikiáltó Koszovóról származó sportoló szerzett – nyilatkozta Kovačević a SZER-nek. Ezzel szemben a közösségi oldalak felhasználói rámutattak a szerb köztévé hétfő reggeli mulasztására, s szinte egyhangúan az elégedetlenségüknek adtak hangot.

Az olimpiai játékok közvetítésének a megszakítása kapcsán Aleksandar Marton, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga sajtószóvivője is reagált, s az esetet azzal a cenzúrával hasonlította össze, amit a szerb állami televízió a múlt század kilencvenes éveiben gyakorolt.

–A műsor megszakítása a koszovói sportolók szereplése esetén, jól bevált gyakorlat az RTS-nél. A kilencvenes évek nemrég értek véget és az emberek még emlékeznek – nyilatkozta Marton.

Nora Gjakova a francia Sarah Léonie Cysiqu ellen küzdve győzött a döntőben és szerezte meg az olimpiai aranyérmet, egyben a másodikat az idei olimpiai játékokon, szombaton ugyanis ugyanebben a sportágban az úgyszintén koszovói Distria Krasniqi is aranyérmet szerzett.

Koszovó egyébként az idén második alkalommal vesz részt a Nyári Olimpiai Játékokon. 2016-ban Rio de Janeiróban Majlinda Kelmendi úgyszintén dzsúdóban szerezte meg az ország első aranyérmét.