Azt eddig is nyilvánvaló volt, hogy a Fastly, a világ egyik vezető felhőalapú tartalomszolgáltató hálózata okozta azt, hogy kedden, közép-európai idő szerint dél tájékán, közel egy órán át elérhetetlen volt több nagy weboldal, közöttük a Reddit, az eBay, az Amazon, a Twitch és a brit kormányzati oldal, de a Guardian, a New York Times, a BBC és a Financial Times sem volt olvasható egy ideig. Most viszont az is kiderült, hogy a Fastlyn belül egyetlen ügyfél beállításainak a megváltoztatása lőtte ki a sötétbe némi túlzással a fél Világhálót – írta a BBC nyomán a telex.hu.

A cég egyik vezető mérnöke később elismerte, hogy számítaniuk kellett volna a hibára, és a beállítás módosítása előtt tesztelniük kellett volna annak hatásait. Mentségükre szól, hogy 40 perc után észlelték a hibát, 49 perc elteltével pedig az ügyfelek 95%-nál minden helyreállt.

A kedd délben történt technikai malőr ékes, s szerencsére egyelőre ártalmatlan bizonyitéka annak, hogy nem túlzottan egészséges az, hogy az internet alapját képező hatalmas infrastruktúra működtetése egy maroknyi vállalatra támaszkodik.