A Nagybecskerek (Zrenjanin) közelében épülő gumiabroncsgyár biztonsági őrei a minap ismét meg próbálták akadályozni azon újságírók munkáját, akik riportot készítettek az építkezés közelében. A kínai cég biztonsági személyzete miután májusban egy holland tévéstáb munkáját próbálták meggátolni, a tegnapi nap folyamán Željka Veljkovićnak a Newsmax Adria újságírójának a forgatása közben avatkoztak be a maguk módján. A biztonsági őrök ugyanis egyenruhákban, személyi azonosságukat eltitkolva, nyilvános területen próbálták meghiúsitani a forgatást.

Az őrök testükkel és széttárt dzsekijeiket maguk elé tartva intézkedtek, miközben mobiltelefonjaikkal ők is videofelvételt készítettek az újságírókról.

Ezt megelőzően a Newsmax stábjának sikerült felvenniük Ivan Živkov, a Polgári Fordulat aktivistájának a nyilatkozatát, aki az N1 hírtelevíziónak nyilatkozva elmesélte, hogy először abban bízott, hogy vasárnap nem ismétlődnek meg a májusban lezajlott kellemetlen jelenetek, amikor is egy holland tévéállomásnak nyilatkozott.

Živkov szerint a legérdekesebb és a legaggasztóbb része az ő távozása után történt s szerinte a forgatócsoport jelenléte zavart okozott az építkezésen lévők körében, mivel tegnap Nagybecskereken esőzött és szerinte a biztonsági őrök közül senki sem számított arra hogy valaki, kamerával a kezében megjelenik és el kezd forgatni.

Forrás : NewsMax Adria

Živkov egyben mindenkit arra emlékezet, hogy az építkezési felügyelőség is nemrég megállapította, hogy a Linglong a kérdéses 47 ezer négyzetméteres területen jogtalanul kezdte meg az építkezést, a Tartományi Energetikai, Építészeti és Közlekedési Titkárság pedig ezt követően adta meg az építkezési engedélyt a kínaiaknak, hogy ezzel is leplezzék az illegális munkálatokat. Pont ezért a Polgári Fordulat aktivistái a Közigazgatási Bíróságon feljelentést tettek az illetékes tartományi titkársággal szemben.

Živkov szerint az építkezési engedély megadásáról szóló döntést illegális úton hozták meg, mivel nem várták meg a környezetvédelmi hatástanulmányban foglaltak alapján történő döntést s a befektetőnek sem volt meg a teljes dokumentációja, pontosabban nem teljesítetté ezzel a környezet védelméhez szükséges feltételeket.

Az aktivista egyben felszólította a szerbiai közvéleményt, hogy térjen magához, mert a nagybecskereki gumiabroncsgyár kiépítését nem csak lokális probléma, hanem egy óriási befektetés, amely nagyban veszélyezteti a térség mezőgazdaságát és élelmiszeriparát is.