A Szerbiai Oknyomozó Újságírói Központ szerint az állami szervek nem először voltak ennyire nagylelkűek, de az Adóhivatalban azt állítják, hogy a tartozás átprogramozását állami titokként kezelik. A CINS kezébe került dokumentumok alapján Mitrović televíziós műsorok gyártására és sugárzására bejegyzett Media Prime Time vállalata mintegy 7, 8 millió dinárral tartozik az államnak, s ez összegnek majdnem felét kamatként könyvelték el, az adótartozás állapotáról szóló jegyzőkönyv szerint ez a cég az alkalmazottainak kifizetett jövedelem után is tartozik az adó, illetve a hozzájárulások kifizetésével, de a legtöbbet a szerzői jogok kifizetésének az elmulasztásáért tartozik, konkrétan 1, 1 millió dinárt.

Željko Mitrović szerb médiamágnás, a PINK TV tulajdonosa (Forrás: expresstabloid.ba)

Ezzel szemben az adóhivatal tavaly decemberei adatai szerint Mitrović United Food elnevezésű, kakaó-feldolgozással, csokoládé és más édességipari termék gyártásával foglalkozó cége 16, 6 millió dinárral tartozik, ami legnagyobb részét a nyereségadó teszi ki, 2, 3 millió dinár pedig a tartozás után fizetendő kamat összege. E két tartozás kifizetésének a biztositékaként Mitrović 19 gépjárművet helyezett zálogba – áll a CINS jelentésében, amiben azt is megemlíti hogy az erről szóló, ez év februárjában megkötött szerződés értelmében az adótartozások 24 hónapos egyenlő részletben lesznek kifizetve.

A CINS értesülései szerint Mitrović Pink Digital System nеvű cége is több mint 11 millió dinárral tartozik az államnak. Ez a cég egykoron DVD- és CD lemezek gyártásával foglalkozott, most viszont felszámolás alatt áll. Az APR honlapján található adatok alapján a Pink a tartozás kifizetésének a biztositásként 9 személygépkocsit helyezett zálogba, amiknek az összértéke mintegy 13, 9 millió dinár.

Szerbiai Oknyomozó Újságírói Központ a szerb médiamágnást is megkérdezte, hogy miért is kérte tartozásai kifizetésének az elhalasztását, s valamelyik más vállalatának jóváhagyták e az adó kifizetésének átprogramozását, de Mitrović ezidáig nem válaszolt az újságírók kérdéseire.

A CINS egyébként nem először tette közzé, hogy az állam elhalasztotta Mitrović adósságainak megfizettetését. 2019-ben arról írtak, hogy az Adóhivatal lehetővé tette Mitrović számára, hogy a mintegy 1, 52 milliárd dináros tartozását négy éven keresztül, 93 részletben fizethesse ki.

A CINS azt is kiderítette, hogy a TV Pink akkoriban ismeretlen feltételek mellett kapott pénzt a Kiviteli és Biztosítási Ügynökségtől (AOFI). A Szerbiai Oknyomozó Újságírói Központ (CINS) értesülései szerint a szóban forgó állami ügynökség kedvezményes hitel formájában 2014-ben 120 ezer euróval, 2015-ben 3,6 millió euróval, 2016-ban 3,5 millió euróval, majd 2017-ben 3,2 millió euróval támogatta a tv-t.