A Riporterek Határok Nélkül (RSF) elindította a Journalism Trust Initiative (JTI) elnevezésű programját, amellyel a dezinformálás ellen kíván küzdeni. Egy szigorú ellenőrzési folyamatot követően, megbízhatónak minősített médiumok megjelölést adna az erre érdemes médiatermékeknek. sajtószabadsággal foglalkozó szakmai szervezet egy digitális alkalmazást tett közzé az interneten, amelyen keresztül, egy háromlépcsős folyamatban a médiumok megkaphatják a JTI-címkét – írja a Média1.hu a Magyar Távirati Irodára hivatkozva.

JTI logo (Forrás: RSF)

A folyamat első szakaszában a jelentkező saját maga értékeli, hogy megfelel-e a megfogalmazott „szabványnak”. Ez egy szakmai követelményrendszer, amelyet több mint 130 médiaszervezet és sajtószereplő, akadémikusok, médiahatóságok és technológiai vállalatok együttműködésével, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) és az Agence France-Presse (AFP) francia hírügynökség alapítói támogatásával dolgoztak ki.

A következő fázisban a pályázó média önértékelésének eredményeit egy átláthatósági jelentésben nyilvánosságra hozhatja. Végül egy akkreditált tanúsítószervezet független vizsgálat keretében átvilágítja a jelentkezőt. A folyamat résztvevői csak akkor kaphatják meg a JTI-címkét, amennyiben az teljesiti a megfelelő feltételeket. A JTI-címke a hirdetőket is megnyugtathatja, ami által több reklámbevételt keletkeztet a folyamatban résztvevők számára. A címke egyben referenciaként szolgálhatna a szabályozó hatóságok, közösségi hálózatok számára, és megfelelésre ösztönözné a feltételeknek még meg nem felelő médiumokat is a csatlakozásra – véli a Riporterek Határok Nélkül.