Ezenkívül nagyot zuhant a Milkovics Pál érdekeltségében lévő, nemrég megújuláson átesett 168 Óra és csökkent a Ringier Axel Springer Magyarországhoz tartozó Kiskegyed eladott példányszáma, de például néhány centrálos lapnál is volt csökkenés – írja a Hang.hu

A MATESZ hétfő délután közzétett 2021 első negyedévi adata alapján az látszik, hogy Magyarországon továbbra is csökken a nyomtatott sajtó piaca.

A kormánypárti médiaholding megyei lapjai közül legtöbben, csaknem 3,5 százaléknyian a Komárom-Esztergom megyei 24 óra című laptól pártoltak el, így ezért a termékért mindössze 5.543 olvasó fizetett. Az összes megyei lap 3 hónap alatt csaknem hatezer olvasót veszített el.  Naponta így is közel 264 ezer újságot értékesítenek országszerte a megyei lapokból, így a központilag szerkesztett politikai üzenet sok vidéki olvasóhoz jut el a kormánybarát Mediaworks / KESMA megyei lapjai segítségével.

Bulvár kategóriában sem remekelt a kormánypárti médiaholding, olyannyira, hogy a Mediaworks/ KESMA könyvelhette el a legnagyobb veszteséget: a Hot! magazin 8,6 százalékot zuhant, és 42.983 példányt értékesítettek belőle a MATESZ szerint. A Ringier Axel Springer Magyarországhoz tartozó Blikk 2,6, míg a kormánypárti KESMA-hoz tartozó Bors 2,8 százalékot csökkent

A Varga Zoltán többségi tulajdonában lévő Central Médiacsoporthoz tartozó Best 6,6 százalékot esett, a Story 4 százalékot.

Forrás: : Ladányi András / Media1

A magyar nyomtatott sajtó legnagyobb zuhanását a 168 Óra hetilap volt kénytelen elszenvedni – az év első három hónapjában elveszítette a még meglévő olvasói tizenöt százalékát. Ez azért érdekes, hiszen a tulajdonos, Milkovics Pál épp februárban újíttatta meg a 168 Órát.

A közéleti lapok közül a XXI. Század Média Kft.-hez tartozó Népszava napilap példányszáma is csökkent, a meglévő olvasói 3,3 százalékát vesztette el. Ennél nagyobbat esett a szintén naponta megjelenő, a Mediaworks / KESMA által kiadott Nemzeti Sport: ennek mértéke 4,6 százalék, így ebből 21.804 újságot adtak el naponta. A Magyar Nemzet példányszámát továbbra sem méretik a MATESZ-nél, így arról nincs adat.

A HVG és a Magyar Demokrata hetilapok stagnáltak. A Képmás című kéthetilap és a Forbes havi magazin nőttek az első negyedévben, az üzleti magazin ráadásul jelentősen: 11 százalékkal növekedett 2020 decembere óta.

A női lapok piacán a Centrál Médiacsoporthoz tartozó Nők Lapja enyhén nőtt, a Ringier Axel Springer Magyarországhoz tartozó Kiskegyed viszont ezzel egyidejűleg jelentős, közel tízezres példányszám-esést regisztrált.

A Magyar Hang hetilapot 2021 első negyedévében 11.400 és 12.100 közötti példányszámban vásárolták hetente. Ez a negyedév során stagnálást jelentett. Fontos azonban hozzátenni, hogy a Magyar Hang példányszámát nem auditálják, igaz, szívesen bemutatják az adatok valódiságát alátámasztó bizonylatokat, ha valaki hirdetni szeretne.

A MATESZ által közzétett adatokat az oldalon történő regisztráció után bárki díjmentesen megtekintheti.