A Társaság a Szabadságjogokért legújabb kutatása szerint Magyarországon a független sajtó rendkívül nehezített körülmények között próbálja végezni tevékenységét, illetve a a koronavírus-járvány okozta válság kapcsán szintet lépett az információk elhallgatása. A csökkenő információszabadság kárvallottjai nem is csupán az újságírók, hanem a teljes lakosság – írja a Média1.hu hír portál.

Forrás: TASZ.hu

A TASZ közleménye szerint alapvető fontosságú lenne, hogy a sajtó hitelesen tájékoztatni tudja a a nyilvánosságot. Egy ilyen válsághelyzet során abban, hogy a közérdeklődésre számot tartó eseményekről és döntésekről értesüljön a közvélemény, a sajtónak és a kormányzatnak együttesen kell szerepet vállalnia – ezzel együtt a sajtónak a közhatalmat továbbra is ellenőriznie kell.

A sajtó a járvány elleni védekezésből a járványhoz kapcsolódó óriási mennyiségű dezinformáció ellensúlyozásával, illetve a járványhelyzetről és az egészségügyi dolgozók munkájáról, továbbá az egészségügyi intézmények helyzetéről szóló tudósítással vehetné ki a részét, amennyiben az állami szereplők ezt nem akadályoznák. A vizsgált időszakban ugyanis még a korábban megszokottnál is nehezebben jutottak releváns információkhoz a független sajtótermékek. Mindez (kiegészülve az egyoldalú kormányzati kommunikációval és a hiányos tájékoztatással) ahhoz vezetett, hogy jelentős információhiány alakult ki a járvánnyal és annak hatásaival, kezelésével kapcsolatban.

– áll a szervezet közleményében.

A jelenlegi kutatási anyag kifejezetten a koronavírus-járvány okozta kihívásokkal is foglalkozik. A kutatók hipotézise az volt, hogy a független sajtót a közhatalom továbbra is jelentős mértékben akadályozza a feladatai elvégzésben, továbbá, hogy kiemelkedően súlyos probléma az újságírói kérdések ignorálása, illetve a források megfélemlítése, mivel a vizsgált időszakban uralkodó körülmények között e tényezők lehetetlenitik el elsősorban azt, hogy a sajtó érdemi információkhoz jusson. A kutatás elkészítése után úgy látják, a hipotézis beigazolódott.

A teljes kutatási jelentés – melynek elkészítésekor számos lap munkatársát megkérdezték – innen letölthető.