Bratislav Gašić a szerb Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) igazgatója a bűnözés és korrupció feltárásával foglalkozó újságíró-hálózatot (KRIK) azért idézte bíróság elé, mert az oknyomozással foglalkozó szervezet honlapján részleteket közölt Zoran Jotić- Jutka szerb bűnöző tárgyalásán lehallgatott beszélgetésből, amiben az ő nevét is megemlítik. A szerb hírszerző hivatal igazgatója szerint a KRIK oldalán megjelent szöveg miatt „lelki és fizikai fájdalmakat élt át” amiket csak fél millió dináros kártérítés kifizetésével lehetséges csak jogorvosolni, a bíróságnak pedig a médiumok számára „tudomására kell hoznia, hogy léteznek bizonyos határok, amiket tisztelni kell “.

Forrás: n-tv

Vele szemben Stevan Dojčinović, a KRIK főszerkesztője azt állítja, hogy a szerkesztősége professzionálisan végezte el munkáját és ezért nem kell félnie Gašić vádakozásától : A szövegben pedig a tárgyaláson történtekről számoltak be és a BIA igazgatóját is felkeresték, hogy magyarázza el az esetet, ő viszont elutasította ezt.

A BIA igazgatója a KRIK-et a „Političke veze kruševačke kriminalne grupe: ’Gašić kod Jotke na kazanu’“ (A kruševaci bűnbanda politikai kapcsolatai – „Jotka jattot fizet Gašićnak“ ), cimű egy hónappal ezelőtt megjelent írás miatt perli, amiben a gyilkosságok elkövetésével megvádolt hirhedt kruševaci bűnöző és társainak bírósági tárgyalásán történteket ecsetelték.

Forrás: KRIK.rs

A tárgyalóteremben bizonyítékként meghallgatták azoknak a beszélgetések felvételeit is, amiket az ügyészség hallgatott le, s az egyik ilyen felvételen hangzott el, az, hogy a bűnbanda egyik tagja megjegyezte, hogy Jotićnak nem kell aggódnia a biztonságért, mert Gašić jatton van nála.

A bűnözői szlengben ez azt jelenti, hogy pénzt fogad(ott) el tőle.

Ezzel szemben a BIA igazgatója azt állítja, hogy Milica Vojinović, a KRIK újságírója szövegében „rosszindulatúan értelmezte a lehallgatott beszélgetést, amivel közvetlen becsületsértést követett el”. Gašić az újságírónő mellett Stevan Dojčinovićot, a KRIK főszerkesztőjét is beperelte, panaszában pedig cáfolta, hogy  szerepelt volna Jotić fizetési listáján, s szerinte a bűnözés és korrupció feltárásával foglalkozó újságíró-hálózat a bűnözőn keresztül próbálja őt támadni, mivel az állam egyik legfontosabb tisztségét viseli, illetve azért, mert a szervezett bűnözés ellen harcol.

Dojčinović szerint ők derekasan elvégezték a munkájukat, s állítása szerint egy nappal el is halasztották a hir megjelentetését, direkt azért, mert Gašićot is felkeresték, s megkérték, mondja el ő is a véleményét. Ő viszont a KRIK számára nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel és nem magyarázta meg, hogy bűnözők miért is emlegetik őt ilyen módon.

Forrás: KRIK

A KRIK egyébként a hiteles, független tudósitásaiért gyakran a hatalmi szervek, a hozzájuk közel álló emberek és bulvárlapok támadásainak és nyomásgyakorlásának van kitéve. A különböző, a bűnözés és korrupció feltárásával foglalkozó újságíró-hálózat szerkesztőségének a tagjai ellen indított médiakampányok mellett, nem egyszer hazai és külföldi  bírósági eljárások elindításával is nyomást gyakorolnak rájuk.