A sajtószabadság helyzetét vizsgálja három napon át egy európai szakértői csoport Budapesten és vidéki szerkesztőségekben – jelenti az Euronews.

Hét nemzetközi újságírószervezet közösen térképezi fel, mekkora tere van Magyarországon a kormányfüggetlen médiának. A szakértők úgy látják, hogy a magyar kormány számára stratégiai kérdés a médiakontroll. A lakosság így nagyon nehezen jut hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek szükségesek a társadalmi szerepvállaláshoz.

IPI logo

IPI logo

A Nemzetközi Sajtóintézet helyettes vezetője, Scott Griffen szerint ez nem vélemény, hanem ténykérdés, statisztikai adatok támasztják alá.

„A legnagyobb problémák egyike, hogy a kormány részrehajló az állami hirdetések ügyében. A kormányszervek ezekkel tartják életben a kormányközeli sajtót, a független médiumokat pedig elvágják ettől a forrástól. Ez az egyik módja a független sajtó kiéheztetésének, és ez esetenként odáig megy, hogy egy adott médium teljesen kiszorul a piacról.”

A szakértői csoport találkozik a kormány nemzetközi szóvivőjével és Budapest új főpolgármesterével is. Jelentésüket közzéteszik majd, és el is küldik minden illetékes uniós testületnek.

A hét szervezet egyike, a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexe szerint a helyzet sokat romlott ebben az évtizedben. 2010-ben a 23-dik helyen szerepelt Magyarország, tavaly a 87. volt ezen a listán.