A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporterek Szakosztálya a Facebookon tette közé a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás tárlatát, miután a város fideszes vezetése eltávolíttatta azt Debrecen belvárosából. Bánkuti András, a szakosztály elnöke a Media1-nek nyilatkozva elmondta, hogy amíg a tárlat anyaga hirtelenjében nem kerül vissza a Csapó utcába, akkor szeptember 8-ig, vagyis a debreceni kiállítás nyitvatartásának a végéig Magyar Sajtófotó Szakosztály Facebook-oldalán teszik közzé a kiállítás tablóit. A képek már megtekinthetőek az adott oldalon.

„Több mint húsz éves hagyomány, hogy a debreceni közönség is láthatja az éves sajtófotó kiállítást. Budapest után a cívisvárosban is mindig szeretettel és érdeklődéssel fogadták a képeket. Ha volt valami jó a világjárványban, az az volt, hogy hatására a zárt tér helyett néhány éve a szabadban, ráadásul Debrecen egyik legrégibb, legpatinásabb utcájában, a hangulatos és forgalmas Csapó utcában voltak láthatók a sajtófotók. Itt igazán egymásra találtak a képek és nézőik.

Ebben az évben azonban az történt, hogy a megnyitó után három nappal váratlanul és nyomtalanul eltűnt a tárlat az utcáról. Ez immár négy napja történt és indoklás, magyarázat azóta sem érkezett.
Évek óta úgy időzítettük a kiállítást, hogy a Virágkarnevál egyik kísérő rendezvényeként legyenek láthatók az előző év legjobb sajtófotói. Így sokan láthatták a képeket és sokaknak okozott igazi élvezetet a tárlat.
Természetesen a Csapó utcai hangulat és látvány pótolhatatlan. Azért, hogy valami mégis látható legyen, létrehoztunk egy fotógalériát a kiállítás teljes anyagából. Azt reméljük, hogy így nyújthatunk egy kis kárpótlást azoknak, akik várták Debrecenben az idei kiállítást.
Ha nem is pótolják, de talán helyettesítik a kiállítást az itt látható tablók addig, amíg az eredeti installáció visszakerül jól bevált helyére, a Csapó utcába.” – áll a Magyar Sajtófotó bejegyzésében.