A rendőrség informatív beszélgetésre hívta meg a médiumok számára kiírt pályázatokkal visszaélőket leleplező szabadkai újságírót

 

Branko Žujović, szabadkai újságíró tavalyelőtt a Subotičke.rs hírportál oldalán cikksorozatban leplezte le, hogy egyes médiumok miképpen élnek vissza az önkormányzatok által a médiumok számára kiírt projekt-társfinanszírozási pályázatokon elnyert pénzösszegekkel. Másfél évvel később a zombori rendőrség „informatív beszélgetésre” invitálta meg Žujovićot a Milliók a pályázati pocsolyából című cikksorozata miatt. A szabadkai újságíró a Danas napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy nem lepődött meg a zombori rendőrség hívásán, mivel egy ügyész már szólt neki, hogy nyomozást szándékozik indítani az írásai alapján.

Branko Žujović a 2022-es évek során mintegy harminc szöveget publikált a bácskai önkormányzatok médiapályázatain történt visszaélésekről, és még ugyanez az év szeptemberében az Újvidéki Felsőbb Ügyészség korrupcióellenes osztálya arról tájékoztatta, hogy le ellenőrzik a kutatásaiból származó állításokat. Ezt követően az újságíró szerint több mint egy évig hallgatás övezte az egészet, néhány évvel ezelőtt viszont felkereste őt egy zombori felügyelőnő, aki azt mondta, hogy ügyészségről kapott parancsot a beszélgetésre, azzal, hogy csak a hódsági (Оdžaci) esetre korlátozzák a nyomozást. Tegnap viszont ismét jelentkezett neki a felügyelőnő és egy nagyon vitatott szabadkai ügy részletei iránt érdeklődött.

Žujović a belgrádi napilapnak elmondta, hogy Hódságon az önkormányzat 900 ezer dinárt fizetett ki egy díszlettért, amit fel sem állítottak. A szabadkai újságíró szerint csak a díszlet vázlata 230 000 dinárba került. A projektet végül egy hírműsorban megjelent tudósításokkal igazolták.

A szabadkai újságíró szerint egyes sajtómunkások, sajátos „pályázati-örökmozgót” alakítottak ki, amin keresztül e médiumtulajdonosok választják ki a médiapályázatokat felügyelőbizottságok tagjait, akik e médiumok számára ítélik oda a községi költségvetésből származó anyagi forrásokat és így mindannyian elégedettek az elvégzett munkával.

A szabadkai újságíró e médiatulajdonosok közül Vladan Stefanovićot nevezte meg, aki számos olyan médium tulajdonosa, amik közvetlenül, vagy pedig közvetve pénzre tesznek szert a médiapályázatokon keresztül. Stefanović vezetője volt a ComNetnek, vagyis a Szerbiai Elektronikus Médiumok Szövetségének, ahol mai napig komoly befolyással bír. Ez az egyesület az alig néhány tagot számláló Vajdasági Újságírók Egyesületével és kevésbé ismert Szerbiai Rádiók és Televíziók Szövetségével folyamatosan delegál tagokat az önkormányzatok pénzelosztással foglalkozó bizottságaiba és így osztja szét az adófizetők pénzét. Egyes emberek, egyik, másik szervezet tagjaként több bizottság munkájában is részt vesz a szabadkai újságíró szerint.

Vladan Stefanović kétes médiaüzelmeiről az oldalunkon itt foglalkoztunk.

Branko Žujović szeretné, hogy a szövegeiben található összes állítás beigazolódna, mert számos más visszaélésre is fényt derített. Többek között arra is, hogy Kishegyes község költségvetéséből 600 ezer dinárt különítettek el négy olyan írásért, amelyekről kiderült, hogy egytől-egyig plágiumok.

Žujović leplezte le a Suboticatrans korrupciógyanús indítóberendezés vásárlási ügyét is, amikor a tömegközlekedési vállalat 10 ezer euróért vásárolt meg az alig párszáz euróba kerülő berendezést.

Az indítót végül visszaküldték a forgalmazónak és a pénzt is visszakapta a vállalat is, de erről egy lokális sajtótermék sem számolt be – mondta Žujović a belgrádi napilapnak, aki elmesélte azt is, hogy miközben a szabadkai tömegközlekedési vállalat igazgatója megkérte őt, hogy zárja le az ügyet, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere minden erejével védte a vitatott ügyletet.

A szabadkai újságíró elmesélte, hogy a szabadkai polgármester egy teátrális sajtótájékoztatót tartott, amelyen a legbrutálisabb módon sértegette őt, Amikor viszont kiderült, hogy Žujovićnak van igaza, a polgármester egyáltalán nem reagált erre.

–A sajtótájékoztató ideje alatt az volt számomra a legrosszabb, hogy az összejövetelen jelenlévő kollégák az ellenem folyó támadás alatt hallgattak és a padlót bámulták – nyilatkozta Žujović a Danas napilapnak.