Pénzügyi segítséget ígér, valójában pénzt lop az oldal, melynek üzemeltetői a HVG ismert logójával, a hvg.hu fejléce alatt közölnek hamis információkat – figyelmeztetett a portál egy mai, pénteki felhívásában.

Mint írták, aki bedől, azt százezrekkel, vagy akár milliókkal is megkárosíthatják.

A csaló oldal a Tesla és az azt alapító Elon Musk állítólagos ötletére alapozva ígér pénzügyi mentőövet, mindezt a hvg.hu ötleteként tálalva, ám a portálnak mindenhez semmi köze.

„A HVG sosem ígéri gyors meggazdagodás lehetőségét, és nem kereskedik kriptovalutával”

–hangsúlyozták. Az átverést terjesztő oldalon több dolognak is gyanúsnak kell lennie:

-Az oldal webcíme nem a hvg.hu-val kezdődik, hanem a tigwired.com domén egyik aloldaláról van szó. A portálhoz eljutott információk szerint több más doménnnel is próbálkoznak csalók. Ami közös bennük és fontos megjegyezni: egyik esetben sem a hvg.hu címmel indul a címsorban az oldal elérhetősége.

-A hvg.hu fejléc bármely elemére kattintva nem a megszokott helyre navigál az oldal, hanem saját magára vissza.

-Az oldal nem a hvg.hu-n alkalmazott betűtípust használja.

*Rögtön a hír elején ott szerepel több hazai médium logója, azt a látszatot keltve, hogy az információ az Indexen, a 444-en, a Blikken, a Velveten és a napi.hu-n is megjelent. Ez egy angol nyelvű „As seen on” (Ahogy már máshol láthatta) felirat alatt van.

-A szöveg láthatóan nem cikkszerű, hanem kereskedelmi céllal íródott. („Regisztráljon itt, és kezdjen el profitálni!” feliratú gomb stb.)

-Olvasói visszajelzésekből az is kiderült, hogy van, akitől már pénzt is csaltak ki így, de a személyes adatok megadásáig már többen is eljutottak. Az egyik megkárosított személy rendőrségi feljelentést tett, valamint ismeretlen tettes ellen a kiadó is feljelentést fog tenni.