Dragana Sotirovski, Niš polgármesterasszonya 2017-ig dolgozott újságíróként, de amióta a szerbiai város első emberének a foteljébe ült, folyamatosan sértegeti egykori kollégáit. Sotirovski utoljára a Niši televízióban tett vendégszereplésekor egyes niši újságírókat tapasztalatlannak, egyes médiumokat pedig idegenkézben lévő, külföldi bérencnek nevezett – írja a belgrádi Danas napilap.

–Azokról az eseményekről, amelyen a köztársasági elnök, a kormányfő és a polgármester is jelen van, a legtapasztaltabb újságíróknak kellene tudósítani
– nyilatkozta Sotirovski, akinek újságírói tevékenységét többször is díjakkal ismerték el, az oknyomozó írásai miatt pedig a Lokális Korupcióelllenes Fórum niši civil szervezet is elismeréssel jutalmazta meg.

Az RTS niši szerkesztőségének egykori főnöke egyben kihangsúlyozta, hogy 25 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött meg tudja különböztetni, hogy kik is a tapasztalatlan újságírók majd pedig azzal folytatta, hogy számára teljesen érthető, hogy vannak olyan médiaházak, amiket külföldiek finanszíroznak és, akik ez a rendszer ellen harcolnak : ellenem, mint polgármester ellen, a köztársasági elnök ellen…Mindig is voltak ezzel foglalkozó médiumok és mindig is lesznek, s azonnal  értsük meg egymást, hogy ebben a kérdésben senkinek sincs oka ahhoz, hogy bármit is mondjon. Azonban túl sok olyan fiatal újságíró van, akik nem sajátították el e munkának a fortélyait, akiket nagyon komoly feladatok elvégzésre küldenek –értékelte a polgármesterasszony.

Niš elöljárójának az újságírókra vonatkozó bírálatai az egykori kollégái körében alaposan felborzolták a kedélyeket.

Biljana Mijalković, a Belgrádi Rádió 2-es csatornája niši szerkesztőségének a szerkesztője szerint az újságírók közbiztonságára való tekintettel különösen veszélyes őket külföldi bérencnek nevezni, miközben az újságírás egy nehéz és rosszul fizetett munka.

–A politikusok meg nem válogathatják ki a munkájukról beszámoló újságírókat. Erről a szerkesztőség szerkesztője dönt, annak ellenére, hogy ez jelenleg egészen másképpen néz ki a gyakorlatban. Tudom, hogy vannak tapasztalatlan és nem eléggé tájékozott újságírók, különösen a fiatalok körében, de őket sem kell bírálni, sértegetni és elbátortalanítani– összegezte a 39 éve újságírással foglalkozó szerkesztő, aki kiemelte azt, hogy a fiatal újságíróknak esélyt kell adni és segíteni kell abban őket, hogy olyan, igazi újságíró váljon belőlük, mint amilyen a polgármesterasszony volt, amikor még az RTS-nél dolgozott. Ő nagy valószínűséggel elfelejtette, hogy milyen is újságírónak lenni”
– jegyezte meg végül Mijalković.

Nikola Doderović a Niši Bölcsészettudományi Egyetem zsurnalisztika szakának mesterképzését végző hallgatója kiemelte, hogy az újságírásban rendkívül fontos tényező tapasztaltnak lenni, azonban az állítólagos tapasztalatlansága miatt egyáltalán nem professzionális elutasítani egy újságírót.

Click here to learn more

–Vajon egy polgármesterasszony rendelkezik-e azokkal a paraméterekkel, amelyek alapján újságírónak lehet nevezni? Szerintem nem rendelkezik ezekkel. A kritikus hangnemben író újságírók szembeni viszonyával ő csak ahhoz a hatalomhoz való elfogultságát mutatja, aminek ő is a része, ahogyan azt is, hogy elkerülje azokat a lehetséges, kellemetlen kérdéseket, amiket számára az újságírók feltehetnek. Én csak azt kérdezném meg tőle, hogy szerinte rendelkezik elegendő tapasztalattal a városvezetés terén, ha már annyira aggódik amiatt, hogy mit is kérdeznek majd tőle az újságírók?
 – tette fel a kérdést a fiatal újságíró, aki a tanulmányai végzése mellett a Sidney-i, Ausztráliában élő és dolgozó bevándorlók számára 60 nyelven, közöttük magyar és szerb nyelven is műsort sugárzó SBS Radió külmunkatársa.

Dragana Sotirovski a kijelentései miatt az egyedüli dél-szerbiai lesz, akit a A Független Újságírók Szerbiai Egyesületének (NUNS) a Becsületbírósága elé idéznek – jelentette be Željko Bodrožić a NUNS elnöke, de a niši polgármesterasszony viselkedését a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) is elítélte.