A Demostat Kutatóközpont és Kiadó legfrissebb felmérése alapján az szerbiai lakosok az N1 és a Nova S hírportálokon olvasnak legtöbbet a választásokról. Százalékokban kifejezve az N1-et az esetek 18-, a Nova S-t 9-, a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) hírportálát 8-, a Blic és a Danas napilapok online kiadását pedig 7 százalékában keresik fel mindazok, akik értesülni szeretnének az aktuális választási hírekről. A televíziók közül ugyanez miatt legyakrabban az RTS-n a megkérdezettek 39 százaléka náz választásokkal kapcsolatos műsorokat, míg a Pink Televíziót azonos okok miatt 26-, a TV Happy-t pedig 16 százalékuk nézi.

Srećko Mihailović szociológus, a Demostat vezető kutatója szerint egy bizonyos pártra, a polgárok 28 százaléka a párt vezetőjének a személye miatt szavaz, míg 21 százalékuk a párt programját találták lényegesnek, 18 százalékuk pedig az érdekeiket leginkább képviselő pártra adja le a voksát.

Ugyanakkor amennyiben valaki egy párt tagja, vagy szimpatizánsam akkor az esetek 90 százalékában arra a politikai szervezetre szavaz. Mihajlović szerint a választásokon nem résztvevő emberek legyakrabban azzal indokolják meg döntésüket, hogy az ő szavazata semmin sem képes változtatni. A megkérdezettek 45 százaléka egyébként így vélekedik, míg 14 százalékukat nem érdekli, hogy ki is van a hatalmon.

A felmérés szerint a megkérdezettek 76 százaléka szerint a médiumoknak nincs ráhatásuk az emberek választásokról szóló véleményére.

A teljes felmérés itt olvasható el: