Alig néhány órával a Téli Paralimpiai Játékok kezdete előtt a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) arról tájékoztatta a szervezőket, hogy az orosz és belarusz sportolók nem indulhatnak ay Játékokon.

Ezzel szemben a sportrendezvény házigazdája, Kína igyekszik az erről szóló hírek cenzúrázásával igyekszik fenntartani a pozítív hangulatot – közli a BBC.

A Twitter kínai változatán a Sina Weibo-n semmi sem található az eltiltásokkal kapcsolatban, ehelyett egyre több olyan bejegyzés van, miszerint „a pekingi paralimpia egyszerűen fantasztikus!“

А Weibo azon felhasználói, akik mégis  tilalmakról beszélgetnek, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és az IPC-t bírálják, miszerint kettős mércét alkalmaznak és azt kérdezik, hogy az Egyesült Államok sportolóinak miért engedélyezték a versenyeken való részvételt, amikor is megszállták Irakot.

Mások szerint az IPC döntése azokkal a sportolókkal szemben igazságtalan, akik kitartóan edzenek, míg mások azzal vádolják a nyugati országokat, hogy az orosz és belarusz sportolókat „zaklatják”

A BBC szerint néhány, a tilalmat kommentáló hozzászólást eltávolító a közösségi oldalról.

A pekingi kormány még mindig nem ismerte el az ukrajnai konfliktust Oroszország által elindított invázióként. A kínai külügyminisztérium annyit közölt csupán, hogy „támogatja és bátorítja az összes, a helyzet rendezése érdekében elkövetett diplomáciai erőfeszítést”