A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) jelentése a vajdasági magyar médiaszínteret illetőleg mindenekelőtt arra mutat rá, hogy amíg a vajdasági magyar sajtónak és közvéleménynek 2010-ben még volt ereje arra, hogy felháborodására a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) visszavonja a Magyar Szó szerkesztéspolitikáját felügyelő laptanács megalakítására vonatkozó döntést, 2011-ben már hiába tiltakozott a szakma az addigi főszerkesztő, Pressburger Csaba leváltása ellen. A leváltás szimbolikus gesztusnak bizonyult, mellyel az MNT átvette a szerkesztőség feletti irányítást. A későbbiekben bebizonyosodott, hogy ez alól a politikai irányítás alól nem kivétel a Pannon RTV és a Hét Nap szerkesztősége sem.

Pressburger Csaba (Forrás: pressburger.org

Mivel  e három médium alapítója a Magyar Nemzeti Tanács, így közvetve a Vajdasági Magyar Szövetség irányítása alatt állnak a tanács tagságának a többségét ugyanis e vajdasági magyar part által delegált képviselők alkotják.

Az IPI jelentése szerint e médiumoknak az igazgatói vagy igazgató-helyettesei különböző képviselő-testületekben politikai funkciókat is betöltenek, amelyekre a VMSZ által delegált tagokként kerültek be.  A sajtóorgánumok évente normatív támogatást kapnak az MNT-től és Vajdaság Autonóm Tartománytól (VAT), de ezek a támogatások elenyészőek azokhoz képest, amelyeket a Bethlen Gábor Alapkezelő zrt.-n (BGA) keresztül a magyar kormány biztosít a számukra. A magyar kormány finanszírozta például a Szabadkai Magyar Médiaház felépítését és infrastrukturális felszerelését, amelyben mind a három MNT-alapítású médium szerkesztősége helyet kapott.

A Szerbiai Oknyomozó Újságíró Központ (CINS) a témával kapcsolatos írása szerint a  Bethlen Gábor Alapítvány ebben az időszakban több mint 9 eurós támogatást biztosított a vajdasági magyar média számára, azzal, hogy 2019-ben ennek a felét fizették ki, ugyanakkor e támogatásoknak a CINS által elvégzett elemzése során kiderült, hogy a politikai befolyásolás megszerzésének egyik legfőbb módszere a megszorító intézkedéseken keresztül történő manipuláció. A vajdasági kisebbségi médiumok ugyanis képtelenek megélni a piacból és ezért állami finansz írozásra szorulnak. Ezt a kiszolgáltatottságot használta ki politikai befolyásszerzésre a VMSZ, amely az MNT, illetve a Szekeres László Alapítvány révén véleményezheti, ki kapjon támogatást a magyarországi BGA-s támogatásokból. A Hét Nap Lapkiadó Kft. korábban rendszeresen kapott támogatásait előbb felére csökkentették, majd három évre teljesen lenullázták, ami csak az új főszerkesztő kinevezése után változott.

A Nemzetközi Sajtóintézet jelentése szerint hasonlóképpen járt az egyébként magánalapítású Vajdaság Ma hírportál is, amely kezdetben szintén stabil támogatással élt, azonban előbb harmadára, majd teljesen lecsökkentették a támogatását, és amikor a csőd szélén ismét támogatást folyósítottak neki, hirtelen megváltozott a szerkesztéspolitikája, például ekkor csatlakozott a szerkesztőséghez egy budapesti tudósító, aki elsősorban a magyar kormány álláspontját képviselte publicisztikáiban.

A Magyar Szónál is akkor ugrottak meg nagyságrendileg a BGA-s támogatások, amikor a szerkesztőség kritikusabb újságíróinak helyzetét ellehetetlenítették, akik így kénytelenek voltak felmondást adni. Mára az MNT által alapított médiumok és a Vajdaság Ma hírportál is szinte teljesen mellőzte a magyar kormányt vagy a VMSZ-t bíráló hangokat, cserébe stabilizálódott a szóban forgó médiumok egzisztenciális státusa.

Mindezek ellenére a vajdasági magyar médiaszínterén továbbra is vannak független, objektív információkat közlő médiumok.

Ezek közé a Sajtószabadság Alapítvány által megjelentetett, illetve működtetett Szabad Magyar Szó hírportál és a Családi Kör hetilap tartozik. Ezek a médiumok nem részesülnek a BGA és az MNT támogatásaiban, így nincsenek is kiszolgáltatva azok politikai befolyásának. Rajtuk kívül közszolgálati tevékenységet végez a Vajdasági RTV, amely tartományi alapítású, ám mivel a Vajdaság Autonóm Tartomány jelenlegi képviselőházának elnöki tisztségét a VMSZ elnöke, Pásztor István tölti be, és mivel a Vajdasági RTV finanszírozója a tartomány, itt sem zárható ki teljes mértékben a VMSZ befolyása.