Az Alkotmányosságot és törvényességet védelmező egyesület (Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti – UZUZ) közleménye szerint a szerb hatalom egy bulvárlapon keresztül vette célkeresztbe Jelena Stupljanint a Kreni-Promeni Rio Tinto lítiumbányájának a kiépítése ellen tiltakozó reklámfilm egyik főszereplőjét, akit a szavainak a kiforgatásával igyekeznek úgy bemutatni, hogy ő leköpte a saját hazáját.

AZ UZUZ közleményében egyben arra is emlékeztet, hogy a RTS először betiltotta a civil szervezet reklámfilmjét, most viszont egy kormányhoz közeli bulvárlap támadta meg a fiatal színésznőt.

“Stupljanin nem az, aki leköpi Szerbiát, hanem egy nagyszerű színésznő, aki a saját népe, országának az alkotmánya védelmére kelt – áll az UZUZ közleményében, amely egyben arra is emlékezteti a közvéleményt, hogy  nagy Rio Tinto elleni, a referendumról szóló törvény és népszavazás  kezdeményezése és a Makiš megsemmisítése elleni tiltakozás bejelentését követően Ana Brnabić brutális valótlanságokat tett közzé nyilatkozatában, amiben azt állította, hogy nem igaz az, hogy a Rio Tinto felvásárolta az összes parcellát és a házakat, és, hogy a kisajátításról szóló törvényt nem ez a vállalat érdekében írták.

–Nyilvánosak azok az adatok, miszerint a Rio Tintonak 600 hektárnyi földterületre van szüksége a bánya működéshez és a kisérőlétesítményekhez, a cégnek viszont ez idáig mindössze 140 hektárt sikerült megvásárolnia, mivel a lakosság nem hajlandó eladni a földterületek túlnyomó részét – áll a közleményben.

AZ UZUZ szerint a referendumról szóló törvény és kezdeményezés is problematikus, mivel az új törvény értelmében bevezetik az aláírások hitelesítését, ami szerint az összes népi kezdeményezésnek több mint egy millió dinárt be kell majd fizetnie a közjegyzőknek.

–Így a törvényeknek a polgárok általi javaslási lehetőségét csak a politikai pártok számára  foglalják le, a médiumokban való egyenlő szereplési lehetőségről pedig szó sem esik, ami jól látható az RTS viselkedésén, aki a Rio Tinto bányájának a kiépítése mellett szóló reklámokat folyamatosan sugározzák, az ez ellen szóló, a polgárok támogatásából készült reklámfilm bemutatását elutasította.

AZ UZUZ aktivistái bejelentették, hogy a holnap este esedékes nagy népgyűlésen azok a Jadar völgyében élő polgárok is felszólalnak, akik nem adták el gazdaságukat és ellenállnak a rájuk nehezedő nyomásgyakorlásnak.