A sajtószabadság védelme érdekében több mint száz afganisztáni újságíró szólította fel a nemzetközi közösséget, s egyen azt is kihangsúlyozták, hogy mindenekelőtt az újságírónők számára kell biztonságos környezetet biztosítani.

Az „Afganisztáni újságírókat az eltűnés veszélye fenyegeti” címmel ellátott felhívást újságírók, fotóriporterek, és szerkesztők etnikailag és politikailag is vegyes csoportja írta alá, közöttük 20 újságírónő is – nyilatkozta a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságírószervezet aktivistái, akik elvállalták, hogy a veszélyben lévő újságírók és a nemzetközi közösség között közvetítenek.

A felhívást aláíróinak túlnyomó része továbbra is Afganisztán területén dolgozik, de vannak, akik bujdosnak, tízen pedig elmenekültek az országból és azt kérték, hogy személyazonosságukat ne hozzák napvilágra, mivel félnek attól, hogy a tálib hatalom az országban rekedt családtagjaikon áll bosszút – áll a Horvát Rádió és Televízió tudósításában.

Az újságírók konkrét segítséget kérnek a Nyugattól, hogy szerkesztőségeik Afganisztán területén folytathassák a munkájukat, de emellett a veszélyeztetett újságírók kimenekítésére ideiglenes diplomatai, nagykövetségi és anyagi segítséget is kérnek.

A RSF egyben üdvözölte Németország Külügyminisztériumának az ígéretét, miszerint az ország, családtagjaival együtt befogad 2600 külön védelmet igénylő afgán állampolgárt. A nemzetközi újságírószervezet egyben a német külügyminisztériumnak átnyújtott egy több mint 152 afgán újságíró nevét tartalmazó listát, akik a tálib hatalomátvétel után életük veszélybe került. A listán tíz újságírónő neve is szerepel.

–A tálibok megmutatták, hogy sem Kabulban, sem pedig a tartományok területén nem tolerálják a sajtószabadságot, s fennáll annak a veszélye, hogy az ország visszasüllyed az első tálib hatalom sötét korszakába – figyelmeztetett Christian Mihr, az RFF németországi szervezetének ügyvezető igazgatója.