A fehérorosz legfelsőbb bíróság augusztus 27-én bírálja el a Fehérorosz Újságírók Szövetségének (BAZ) feloszlatására vonatkozó keresetet – erről a BAZ számolt be Telegram-csatornáján.

A Fehérorosz Újságíró Szövetség központjának helyiségeiben a hatóságok július 14-én házkutatást tartottak, a szervezet irodáját lepecsételték, számláit pedig zárolták. Másnapra a szervezet figyelmeztető levelet kapott a minszki igazságügyi minisztériumtól, miszerint a BAZ Homel és Maladzecsna megyei kirendeltségei bejegyzett címek nélkül működnek, tekintettel arra, hogy lejárt ezek bérleti szerződése. A tárca nem sokkal később, július 21-én közölte, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordult az újságírói szövetség feloszlatása iránti kérelemmel, mivel utóbbi nem orvosolta a szabálytalanságokat – írja az MTI  a TASZ nevű orosz hírügynökség nyomán.

A BAZ panaszt nyújtott be az igazságügyi minisztérium figyelmeztetésével szemben, saját érvei mellett a tevékenységét igazoló bizonyítékokat is felvezette, de a legfelsőbb bíróság elutasította a panaszt, és a szervezet feloszlatása ügyében tárgyalást tűzött ki péntekre.

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. Az országot 27 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenka július 13-án közölte, hogy a hatóságok különös figyelmet fognak fordítani a nonprofit szervezetekre, a civilszervezetekre és az országban működő külföldi médiára. A bejelentés nyomán házkutatási hullám indult független újságíróknál, jogvédő aktivistáknál, valamint a civilszervezetek és ellenzéki pártok tagjainál. A Nyomozó Bizottság egy sor szervezetet gyanúsított meg azzal, hogy titokban külföldről finanszírozzák őket, illetve adócsalást követnek el és kormányellenes tüntetéseket pénzelnek.

A fehérorosz újságíró-szövetség szerint legalább harminc újságíró van börtönben, és mintegy ötven rendőrségi büntetőjogi eljárás van folyamatban a média munkatársai ellen. Az utóbbi egy évben az újságiróknál mintegy 140 razziát tartottak a hatóságok.