Mint ahogyan korábban az oldalunkon beszámoltunk róla az idén már nem volt olyan magyarországi állami intézmény, amely befogadta volna a negyvennyolc éve minden ősszel megnyíló kiállítást, ezért a budapesti, félig kész Biodómban állították ki a 2024-ben győztes képeket – írja a hang.hu. A magyarországi független hírportál szerint minden bizonnyal a tavalyi botránynak köszönhető az is, hogy több évtized után a budapesti megnyitóra eljött Joumana El Zein Khoury a World Press Photo Foundation vezetője is. Joumana beszédében meg is említette a tavalyi „sajnálatos eseményeket”, és azt is, hogy ebben a világban hiányzik a tisztelet és egymás megértésének képessége – mindent feketében vagy fehérben látunk, jónak vagy rossznak ítélünk, és nem figyelünk az árnyalatokra. Arról is szót ejtett, hogy ebben az évben a megnyitó napjáig már 160 újságíró lelte a halálát a gázai övezetben, és az idei nagydíj nyertese, Mohammed Salem most is ott van a háborús területen, és egy testvérét már elveszítette –

A kiállítást október 27. ig tekinthetik meg az érdeklődők között a hét összes napján.

A World Press Photo idei pályázatára 130 országból, 3 851 fotós 61 062 fotót és szabadon választott formátumú pályázatot küldött be. Végül a díjazott 31 fotográfus 24 országot képvisel, ezek: Argentína, Ausztrália, Azerbajdzsán, Brazília, Kanada, Kína, Kongói Demokratikus Köztársaság, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Irán, Japán, Mianmar, Palesztina, Peru, Fülöp-szigetek, Dél-Afrika, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Egyesült Államok és Venezuela.

Az idei World Press Photo pályázat nyertesének, Mohammed Salemnek a fotóján Inas Abu Maamar, 36 éves palesztin nő átöleli 5 éves unokahúga, Saly holttestét, aki egy izraeli támadásban halt meg a Nasser kórházban, a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Younisban, 2023. október 17-én. (Forrás: worldpressphoto.org)

A díjazott képek itt tekinthetőek meg.