A napilap szerint a szerb hatóságok már alkalmazzák az izraeli Circles cég szoftverét, amellyel a mobiltelefonok lokációja is meghatározható. A Torontói Egyetem keretében működő Institute for Security Issues Citizens Lab 2020-as jelentése szerint nagy valószínűséggel a szerbiai Állambiztonsági és Hírszerző Hivatal (BIA) az egyik felhasználója a vitatott szoftvernek.- írja a belgrádi Danas napilap

A Der Standard szerint a Circles az elsősorban a Pegasus kémprogramjáról közismert NSO csoport amit az NSO állítása szerint a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemre szolgálnak, de egyes országok kormányai emberi jogi aktivisták és újságírók lehallgatására is felhasználják.

Az elmúlt években a szerb hatóságoknál már felrótták, hogy ellentmondásos szoftvereket használnak a civil társadalom pedig attól tart, hogy a kormányt bírálókkal szemben is felhasználják ezeket – írja a Der Standard.
Három évvel ezelőtt Magyarországon tört ki az úgynevezett Pegasus-botrány, amely során több kormánykritikus médium tulajdonosának és munkatársának a mobiltelefonját hallgatták le az izraeli kémszoftver segítségével.

Ahogyan az oldalunkon is beszámoltunk róla, A Pegasus ügy 2021 júliusában robbant ki egy nemzetközi újságírói csapat munkájának eredményeként. A projekt alapját egy 50 ezer olyan telefonszámot tartalmazó adatbázis jelentette, amelyet az NSO ügyfelei választottak ki megfigyelésre. A listához a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jutott hozzá közösen, majd azt 17 szerkesztőség elemezte. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában és az adatbázisban szereplő mintegy 300 magyar telefonszám vizsgálata alapján számos célpontról közöltek cikkeket.

Számos információ utal arra, hogy a Pegasus magyarországi használata mögött a magyar állami szervek álltak.