tavaly, a budapesti Nemzeti Múzeumban bemutatott kiállítás körül kitört botrány miatt az idén a Fővárosi Önkormányzat ad helyet az idei World Press Photo Kiállításnak – jelentette be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebook oldalán.

„Budapesten a művészet szabad, Budapest a létező valóságot senki elől eltiltani nem akarja, ezért, ha már az állami intézmények sora nem vállalta, a Fővárosi Önkormányzat ad otthont az idei World Press Photo kiállításnak” – írta keddi Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, amikor bejelentette az új helyszínt.

Tavaly Duró Dóra a Mi Hazánk párt egyik vezetője az illetékes minisztériumnál feljelentette a Magyar Nemzeti Múzeumot, amiért a kiállításon melegeket ábrázoló képek is helyet kaptak, ez pedig az értelmezése szerint szembemegy a gyermekvédelminek mondott, erősen homofób törvénnyel. Az akkori miniszter, Csák János először korhatárossá tette volna a tárlatot, de ezt pedig L. Simonék nem tudták és az igazgató szavaiból ítélve valószínűleg nem is akarták ellenőrizni. Ezt követően Csák kirúgta L. Simon Lászlót, a múzeum akkori igazgatóját.

A főpolgármester bejegyzése szerint az idén sok intézmény nem merte befogadni a kiállítást, ezért a szervezők megkeresték fővárost, ők pedig örömmel vállalták, hogy helyszínt adnak a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításnak, amit szeptember 20. és október 27-között a Biodómban rendeznek meg.