A Balti-tengeri ország parlamentje elé került az a törvénymódosítási javaslat, amely alapján 50-től 300 euróig terjedő pénzbüntetésre lehetnének ítélhetők az újságírókat sértegető és fenyegető személyek. – írja a Cenzolovka.rs. Az Európai Újságírók Szövetsége üdvözölte a litván kormány kezdeményezését és egyben a többi európai ország vezetését is felszólította, hogy az Európa Tanácsnak az újságírók védelmét biztosító irányelveivel összhangban hasonló intézkedéseket kezdeményezzenek.

Viktoria Chmilyte-Nilsen, a litván parlament elnöke még ez év augusztusának az elején javasolta a vétségekről szóló törvény módosítását, amely alapján szankcionálhatóvá váljanak azok a személyek, akik írásban, szóban vagy pedig nem-verbális testmozdulatokkal sértegetik a sajtómunkásokat.

Érdekességképpen, amíg Litvániában a politikusokkal, tisztviselőkkel és a titkosszolgálatok tagjaival szembeni hasonló, a becsületüket és méltóságukat sértő cselekedetek bűncselekménynek számítanak, addig az újságírók veszélyeztetését és megfenyegetését „közrend ellen elkövetett kisebb kihágásként” kezelik.

A törvényjavaslat indoklásában az szerepel, hogy az ország területén szinte mindennapos a nyilvános helyeken információkat gyűjtő újságírókkal szembeni ilyen jellegű viselkedés szinte és ezzel a munkájuk végzését is akadályozzák.

Egyébként az Európa Tanács már nyolc évvel ezelőtt elfogadta az újságírók védelméről és biztonságáról szóló javaslatot, nem sok minden történt az újságírók védelmének a biztosítása terén. sértegetőkkel szemben, azóta szinte semmi sem történt az újságírók biztonsága védelmének a terén.

Az EFJ szerint a litván törvénymódosítási javaslatnak más európai országok előtt is példaként kellene szolgálnia, még abban az esetben is, amennyiben a litván parlament nem fogadja el a törvénymódosítási javaslatot.

Ricardo Gutiérrez, az EFJ főtitkára szerint az újságíróknak ugyanolyan jogi védelemben kell részesülniük, mint amilyet a köztisztségviselők élveznek.

„Ahogy egyes köztisztviselők fokozott jogi védelmet élveznek, úgy az lenne a normális, hogy a közérdek védelmezőiként az újságírók is élvezhessék ugyanezt” – nyilatkozta Guttiérrez.