2024. július 31-én a svájci igazságügyi szervek arra kötelezték Thomas Dietrich francia újságírót, hogy vonja vissza egy állítólagos guineai korrupciót leleplező jelentését, és megtiltotta, hogy beszéljen az esetről – közölte  minap az Európai Újságírók Szövetsége (EFJ), amely egyben el is ítélte a Genfi Elsőfokú Bíróság döntését és rámutattak, hogy ezt a sajtószabadság elleni súlyos támadásnak tekintik.

Az EFJ közleményében hozzáfűzte, hogy a bíróság az ügy kapcsán átmeneti intézkedéseket is foganatosított anélkül, hogy erről a francia újságírót értesítették volna, akit az újságíró szervezet szerint a következő tárgyalásáig elhallgattak.

Az EFJ szerint Thomas Dietrich ez év május negyedikén egy videójában felfedte, hogy Jean-Claude Gandur svájci milliárdos Addax Energy elnevezésű cége közbeszerzési eljárás nélkül nyert meg egy Guineába történő üzemanyag-szállítás elvégzésére feljogosító üzletet. Négy másik, május 6-i, 16-i, július 10-i és 26-i keltezésű publikációjában pedig elítélte az afrikai ország lakosságára mérgező és ártalmas üzemanyag-üzletet.

Ezt követően az üzemanyag-szállításnak az emberek egészségére és a környezetre gyakorolt káros hatásáról szóló cikkek, Guineában óriási botrányt okoztak és az Le Réseau National des Acteurs du Développement Durable elnevezésű guineai civil szervezet bíróságon eljárást is kezdeményezett és az üzleti szerződés felmondását követelte.

az Addax Energy tulajdonosa ezt követően két személyiségvédelmi kérelmezési eljárást indított el a genfi polgári bíróságon. Az EFJ magyarázata alapján ez a jogi lépés lehetővé teszi, hogy az ellenfele meghallgatása nélkül visszavonják a kérelmező személyének a becsülete és jó hírneve szembeni támadásokat. Így, amíg svájci milliárdosnak, a francia újságíró vitatott írásainak a visszavonásáról, illetve az újságírónak a témával kapcsolatos nyilatkozatadás eltiltásáról szóló kérelmét július 7-én a genfi polgári bíróság a kérelem megindoklásának az elmaradása miatt elutasították, ugyanez az igazságügyi szerv július 31-én elítélte a francia újságírót és az X közösségi hálózatot is arra kötelezték, hogy Svájcban tegyék elérhetetlenné Thomas Dietrich bejegyzéseit.

A francia újságíró a vele szemben meghozott ítélet kapcsán azt nyilatkozta, hogy nem engedi meg, hogy elhallgathassák, mivel a bíróságon semmilyen érdemi érvet nem hoztak fel arra vonatkozóan, hogy a publikációi tévesek vagy pedig rágalmazóak.