Az azerbajdzsáni állami hírügynökség és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által minap aláírt megállapodása értelmében napi rendszerességgel küldenek majd egymásnak híreket, vagyis az MTV-n, a Dunán, a Magyar Rádióban és az MTI-ben napi szinten jelennek majd meg az Azertac hírügynökség hírei – írja a Népszava.

A megállapodást a közelmúltban katonai erővel visszafoglalt, a korábbi Hegyi-Karabahban lévő Susában a Türk Hírügynökségek Szövetségének tanácskozásán írták alá.

Azerbajdzsán még a pakisztáni, algériai és szenegáli hírügynökségekkel kötött hasonló hírcserés megállapodást.

A Susában július 20–22. között  megrendezett Harc a dezinformáció ellen című találkozó nyitóeseményén Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke is részt vett és beszédet is mondott.

„Azerbajdzsánról a nemzetközi médiában elterjedt információk nem felelnek meg az igazságnak. Évek óta vagyunk ennek az áldozatai. Örménybarát politikusok és média képviselői támadták Azerbajdzsánt, hamis narratívákat terjesztettek Azerbajdzsánról, és a valóságtól távol álló módon mutatták be az országot.” A médiának azonban különleges felelőssége van – figyelmeztetett a válogatott nemzetközi újságíróközeg előtt  az azeri elnök.

A fentiek kapcsán nem árt tudni, hogy a Riporterek Határok Nélkül 2024-es sajtószabadság-indexe szerint Azerbajdzsán 180 ország közül a 164. helyen áll. A szervezet értékelése szerint az ország már tíz éve, amióta betiltották a külföldi alapítványokkal való együttműködéseket, „könyörtelen háborút folytat a kritikus hangok ellen”. Szinte minden médium a hatóságok ellenőrzése alatt áll, 2022-ben hoztak egy új sajtótörvényt, ami a kritikák szerint még inkább legalizálta a cenzúrát. Jelenleg 13 újságíró van letartóztatásban, ez az egyik legmagasabb arány Európában.

Fun fact: Július 22-e egyébként Azerbajdzsánban a nemzeti sajtó napja.