Durst György magyarországi producer júniusban kezdte el sorban kipakolni a Youtube-csatornájára egy soha el nem készült film nyersanyagát. A sorozat Vágatlan narancs címen fut. Eddig tizenhárom rész kerül ki, de ha minden igaz, akkor messze még a vége. Minden epizód egy interjú egy vagy több újságíróval, szerkesztővel, fotóriporterrel. Olyanok szólalnak meg, mint Vágvölgyi B. András, Bojár Iván András, Bakács Tibor Settenkedő, Tgm, Nádori Péter, Bozóki András, Déri Miklós, Bodoky Tamás, Winkler Róbert, Kerényi György és még mások, akik meghatározó figurái voltak a Magyar Narancsnak.

A 444.hu írása szerint a beszélgetések a hetilap első tíz évét elevenítik fel, és egy ünnepi, talán születésnapi film alapanyagául szolgáltak volna. Az ötletgazda, szerkesztő és riporter Para-Kovács Imre, az operatőr pedig Huszti István volt, a technikát pedig Durst György biztosította. Para-Kovács a riportfilmet sosem fejezte be és sem ő, sem Huszti István nem emlékeznek már, hogy pontosan melyik évben készültek az interjúk, de a jubileumi témából adódik, hogy nagyjából 25 évvel ezelőtt, talán 1999-ben foroghattak, ugyanis 1989. október 14-én jelent meg először a hetilap. A videointerjúk kiválóan tükrözik a korszak sajtóviszonyait, a magyarországi rendszerváltás Sajtótörténeti kuriózumról, kordokumentumról van szó. A Magyar Narancs több mint egy újság. Rendszerváltó újság. Iskolateremtő orgánum. Története összeforrt a kilencvenes évek liberális értelmiségével. Felforgatta a kor poros, papírízű, bikkfanyelven írt sajtóját, egy addig teljesen ismeretlen, szabadabb, személyesebb, harcosabb, frissebb, gúnyosabb újságírói attitűdöt vitt. Az is különlegessé teszi a fiókból előkerült Narancs-filmet, hogy az interjúkból szépen kirajzolódik a Fidesz máig markáns médiafelfogásának eredete. A Fiatal Demokraták az első médiaháborújukat saját lapjuk ellen vívták.

A videofelvételeken keresztül lebilincselő anekdotákat is hallhatunk az újság őskorából. Például a lap egykori főmunkatársa, Tamás Gáspár Miklós felidézi, micsoda felháborodást keltett konzervatív körökben, amikor arról írt a Narancsban, hogy az MDF-es feleségek az ujjatlan estélyihez nem borotválják a hónaljukat…

A 444.hu teljes írása itt olvasható el, a vidеók pedig itt tekinthetők meg.