A Német Újságírók Szövetsége (Deutschen Journalisten Verband – DJV) közleményben jelentette be, hogy elhatárolódik a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párttól, és ” az összes alkotmányellenes párt és csoport képviselőjével minden szinten beszünteti a politikai vitát”.

A döntés a keletnémet tartományokban esedékes választások előestéjén született, és az általános megfogalmazással teret engedtek ahhoz, hogy a kommunikáció megszakítását más szélsőséges szervezetekre is kiterjessze – írja a MSN a német hírügynökségre, a dpa-ra hivatkozva.

A dokumentum nem kötelező érvényű, ugyanakkor az egyesület álláspontját képviseli.

Mika Beuster, a DJV elnöke azzal magyarázta az újságírószervezet álláspontját, hogy az AfD megpróbálja lerombolni a politikai diskurzust”.

Az DVJ közleményében a média szabadsága miatt is kifejezte aggodalmát, mert nem tartják kizártnak azt, hogy a kelet-németországi tartományokban a szélsőséges politikai erők veszik át a hatalmat és a médiapolitikára ráerőltetik az alkotmányellenes elképzeléseiket.

A DJV egyebek mellett azzal vádolja az AfD-t, hogy olyan társadalmi légkört hirdet, amelyben általánossá válnak az újságírók elleni támadások.

A Németországi Újságírók Szövetsége mintegy 27 000 tagot számlál, azzal, hogy az utóbbi esztendőkben valamelyest lecsökkent a tagságuk.