Zina Modares Gordzsi iráni újságírónőt az iráni rezsim megdöntésére alapított egy csoportot, amiért 10 éves börtönbüntetésre ítélték, majd pedig további tízéves elzárásra ítélte azért, mert „együttműködött az ellenséggel” emellett rezsim elleni propagandával Iráis megvádolták, amiért egy éves börtönbüntetést kapott. –közölte a Kurdpa kurd emberjogi portálra hivatkozva a Szabad Európa Rádió

Az iráni törvények szerint a leghosszabb ideig tartó büntetést többszörös ítélet esetén hajtják végre, ami azt jelenti, hogy Gordzsi 10 évet fog börtönben eltölteni. Ezt követően a bíróság 10 évre száműzi őt az országból.

Gordzsi ügyvédei perfelújítást kértek és megtámadták a szerintük túlságosan kemény és politikailag motivált ítéletet, amellyel az országban a szavazópolgárok megfélemlítése céljából hoztak meg.

Gordzsit 2022-ben, a Mahsza Amini halála miatti tiltakozások ideje alatt is őrizetbe vette a rendőrség és azzal vádolta meg az újságírónőt, hogy megsértette a hidzsáb viselést előíró törvényt.

Ekkor 40 napos fogságot követően óvadék kifizetése ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezték, azonban 2023 áprilisában ismét letartóztatták ás körülbelül egy hónapot töltött magánzárkában, mielőtt átszállították a börtön általános részlegébe.