A kormánymédia Böjte Csaba ellen elkövetett szándékos karaktergyilkossággal és hazugsággal vádolta meg az Átlátszó Erdély oknyomozó portál újságíróját, aki arról írt cikket, hogy a szerzetes alapítványának szovátai gyermekotthonában egy nevelő évekkel ezelőtt szexuálisan kihasznált egy lányt. Az Origo „oknyomozását” arra alapozza, hogy a most már felnőtt nő nyílt levélben kért elnézést Böjte Csabától. Az Átlátszó Erdély újságírója viszont tételesen levezette, hogy a nő az általa elmondottakat továbbra is vállalja, és rosszul esett neki, hogy annak idején Böjte Csaba nem hitt neki – Írja a Telex.hu

az Átlátszó Erdélyen májusban jelent meg egy hosszú cikk, ami a Böjte Csabához köthető dévai Szent Ferenc alapítvány által működtetett gyermekotthonokban tapasztalható visszaélésekre hívta fel a figyelmet. A cikkben megszólaló Máthé-Bogár Mónika állítása szerint a szovátai Szent József gyermekotthon volt vezetője többszörös szexuális erőszakot követett el rajta, amikor 15 évesen ott lakott. A nő szándékosan névvel és egy videóban arccal is vállalta a történetét, hogy az akkori lakók közül mások is merjenek beszélni az őket ért abúzusokról. A nő azt is állította, hogy miután a vele történteket akkor jelentette, sem a gyermekotthon dolgozói, sem az őt meghallgató pszichológusok, sem Böjte Csaba nem értesítette a hatóságokat.

Böjte Csaba később a Válasz Online interjújában reagált a vádakra. A szerzetes szerint a lány állításai több ok miatt sem életszerűek.

Ennek ellenére azt a szerzetes is elismerte, hogy a férfinak és feleségének is ki kellett költöznie az otthonból, mikor kiderült az ügy, de csak azért, hogy „ne legyenek ott, amíg nem tisztázódik a helyzetük”.

A nevelőt megvádoló Máthé-Bogár Mónika az eset, illetve az ezzel foglalkozó cikkek megjelenése után hónapokkal egy Facebookon közzé tett nyílt levélben elnézést kért Böjte Csabától, amiben leírta, hogy nem Böjtének akart rosszat, viszont leírta azt is, hogy a vele készített riportot önkényt vállalta és vállalja most is.

Ebbe a levélbe kapaszkodott bele a kormánymédia, ami az elmúlt napokban közösen hazugsággal kezdte el vádolni az Átlátszó Erdélyt és annak újságíróját. „Nem tudták föltárni a teljes igazságot az állítólagos visszaélésekkel kapcsolatban, mégis megjelentették lejárató anyagaikat. Kiderült, a dollármédiában kifejezetten tematizálni akarhatták az állítólagos visszaéléseket” – kezdte el híresztelni az Origo. „Visszakozik az állítólagos áldozat, összeomlóban a Böjte Csaba elleni médiaakció” – írta ennek nyomán a Magyar Nemzet, „Visszakozik az állítólagos áldozat: tervezett médiaakció zajlott Böjte Csaba lejáratására” – jelent meg a Pesti Srácokon.

Az Origo a cikke megírása előtt részletes kérdésekkel kereste meg Szabó Tündét, aki az Átlátszó Erdélyen az esetet eredetileg feltárta és Máthé-Bogár Mónikával interjút készített. A kérdéseket Bácskai Balázs a Mediaworks Hírcentrum főmunkatársa küldte el emailen az újságírónak. Bácskai Balázs a magyarországi kormánymédia, az alapítványi tulajdonú, de cégként működő NER-propagandagyár, a Mediaworks Hungary Zrt. egyik tartalmi vezetője – írta Szabó Tünde, aki az Átlátszó.ro-n reagált az Origo „oknyomozásnak” nevezett cikkére. Az ebből készült Origo-cikk aztán szokás szerint név nélkül jelent meg, mivel  egyik szerző sem vállalta fel azt.